0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 2.

Technológia a méhcsalád életének szakaszai alapján – Tavasz II.

Az előző év nyarának végén a betelelésnek egyik fontos feltétele volt a legalább 12-14 kilogramm jó minőségű élelem biztosítása.

A petézés megindulásakor ebből az élelemkészletből még bőven van, és vitathatatlan, hogy a bőséges élelemmel rendelkező méhcsalád mindig gyorsabban fejlődik, mint a szűkölködő.

Már csak a fészket kell erősen takarni, működtetni a meleg vizes itatást, és a fejlődés lendületes lesz.

A Méhészet előző lapszámában az első tavaszi átvizsgálásról olvashattunk.

méh

Részletes tavaszi átvizsgálás

Az időjárás melegedésével, a nektár- és virágporforrások bővülésével az anyák kiterjesztik petézésüket. A jól gondozott méhészetekben ekkor már működik a meleg vizes itatás, a kaptárakon fönt van a takarás, és az első vizsgálattal megtörtént a méhcsaládok állapotfelmérése. Egyre több virág nyílik, a családok fejlődnek.

Ha a hőmérséklet eléri a 18-20 Celsius fokot, sor kerülhet a részletes tavaszi vizsgálatra.

Ennek elsődleges célja a családok fejlettségi szintjének megállapítása és a további növekedés biztosítása. Ekkor már az is eldönthető, hogy melyik család lesz termelőképes akácra, és melyiket kell megsegíteni fias kerettel.

fias keret
Kora tavaszi, első fias keret

Több keretet kivehetünk a fészekből. Vizsgáljuk meg, hány léputcán él a család, mekkora az élelemkészlete, fiasítása hány keretre terjed ki. A fiasításnak táblásnak, összefüggőnek, egyöntetűnek kell lennie. Győződjünk meg arról, hogy az anya tud-e terjeszkedni a petézéssel.

Forrás: Méhészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: