0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

Aggasztó adatok a varroával kapcsolatban

A varroa atka kétszeresen károsítja a házi méheket: nemcsak magának a parazitának van terhelő hatása rájuk, hanem a varroával fertőzött méhcsaládoknak jóval nagyobb a vírusokkal való fertőzöttségük is.

Egy kutatócsoport a varroa atka globális elterjedésének hatását vizsgálta a méhcsaládban terjedő vírusok  viszonylatában.

A tudósok azt feltételezik, hogy a varroa atka általános elterjedése jelentősen megváltoztatta a vírusok fertőzőképességét.

Egy nagyszabású tanulmányban a kutatók 14 vírus terjedését és gyakoriságát vizsgálták Skandináviában, a Brit-szigeteken, Kanadában és Új-Zélandon (az atka érkezése előtt és után). Az adatokat 2010 és 2013 között összesen 654 méhcsaládból gyűjtötték, melyek egyharmada akkor még varroamentes területen élt – Új-Zélandon az utóbbi évtizedekben, Ausztráliában pedig csak az utóbbi néhány évben terjedt el a varroa atka!

Az eredmények szerint a varroa atka jelenléte a vizsgált méhcsaládokban szoros összefüggést mutatott a vírusok terjedésével.

Ilyen például a deformált-szárny vírus (Deformed Wing Virus), amelynek terjedése jól dokumentáltan a varroa atka terjedésével áll összefüggésben.

De kimutatható a fekete anyabölcső vírus (Black Queen Cell Virus) is, amelyben az új méhanyák álcái pusztulnak el, valamint a költéstömlősödés vírusa (Sackbrood Virus), mely a bábozódást zavarja meg.

Érdekes aspektusa ennek a tanulmánynak, hogy kiderült, olyan vírusok terjedése is összefügg a varroa atkával, melyekről korábban ezt nem tudtuk. A kutatók ezért azt feltételezik, hogy a varroa atka terjedése segítette elő az opportunista méheket megtámadó vírusok továbbfejlődését, virulenciáját.

A kutatás eddig a deformált-szárny vírusra koncentrált, talán túlságosan is, miközben más vírusok a háttérbe szorultak. 

“A mi tanulmányunk legfontosabb célja az volt, hogy egyensúlyt teremtsünk, és más vírusok is megfelelő figyelmet kapjanak” – mondta Joachim De Miranda professzor a Svéd Agrártudományi Egyetemről.

A kutatók a tanulmányban aggodalmukat fejezik ki az eredményekkel kapcsolatban, mivel gyakorlatilag már nincsenek varroamentes területek a világon. 2022-ben az utolsó kontinensként Ausztráliát is elérte a varroa atka. A méhvírusok átterjedhetnek a több mint 20 000 vadon élő méhfajra és egyéb beporzókra is, amelyek fontos szerepet játszanak a mezőgazdaságban és a helyi ökoszisztémákban. 

A tanulmány teljes egészében itt olvasható:

Shift in virus composition in honeybees (Apis mellifera) following worldwide invasion by the parasitic mite and virus vector Varroa destructor

Vincent Doublet, Melissa A. Y. Oddie, Fanny Mondet, Eva Forsgren, Bjørn Dahle, Elisabeth Furuseth-Hansen, Geoffrey R. Williams, Lina De Smet, Myrsini E. Natsopoulou, Tomás E. Murray, Emilia Semberg, Orlando Yañez, Dirk C. de Graaf, et al . Published:10 January 2024

 

Ajánljuk még:

Született túlélők: házi méhek a vadonban

Így védi meg a biodiverzitás a házi méheket

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: