0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Egyre tarthatatlanabb a helyzet Lappföldön, több tehenészet meg is szűnt

Tízzel csökkent a tejtermelő gazdaságok száma Lappföldön az elmúlt év során. 2023 végén már csak 175 tejgazdaság működött, 2017-ben még több mint 300 tejgazdaság volt Lappföldön.

Kaija Kinnunen, az MTK-Lappi (finn gazdaszövetség) ügyvezető igazgatója szerint a tejipar helyzete hosszú ideje egyre tarthatatlanabb, számos gazdaságban válságos a pénzügyi helyzet. A tej termelési költségei több éven át nagyon gyorsan és magasra emelkedtek, míg a tej felvásárlási ára lassabban követte ezt az ütemet, és a költségeket csak részben egyenlítette ki.

Kép forrása: yle.fi

A lappföldi gazdaságok által megtermelt tej mennyisége 78,7 millió literre csökkent, ami csaknem 2,6 millió literrel kevesebb, mint 2022-ben. Kinnunen attól tart, hogy

a hanyatló számadatok következtében csökken a munkaerő és az állatorvosok létszáma, ez pedig további negatív hatást gyakorol az ágazatra.

További aggasztó tényező, hogy nincs minden gazdaságban megoldva a gazdaságátadás kérdése sem. A fiatalok ugyanis már nem feltétlenül akarnak dolgozni a farmokon.

Kinnunen hangsúlyozza, szerinte a nyereséget egyenletesebben kellene elosztani a tejipar szereplői között. Véleménye szerint a jelenlegi gyakorlat igazságtalan, hiszen az őstermelő kap relatíve mindenből a legkevesebbet, a feldolgozó többet, a bolt pedig a legtöbbet.

szarvasmarha
Illusztráció forrása: Freepik

Ez is érdekelheti:

Csökkennek a műtrágyaárak a világpiacon: de mikor fizetnek kevesebbet a gazdák?

Gazdálkodás a Gerecse dombjai között

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ yle

Magazin ajánló: