0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

A papagájok is imádják a videó chatet

Egy új kísérlet arra mutatott rá, hogy az igen szociális nagytestű papagájok kedvelik a videó chatet. Mivel ezeket a fajokat gyakran egyedül tartják, a mostani felfedezés hozzájárulhat ezeknek az intelligens állatoknak a jólétéhez.
A papagájok gondozói arról számoltak be, hogy az élő hívások során sokkal elkötelezettebbnek tűntek, gyakran közelebb mentek a képernyőhöz, hogy lássák a másik papagájt, és másolták egymás viselkedését.

Ezzel szemben az előre rögzített videóknál kevésbé voltak érdeklődőek, egyes madarak hamar el is repültek a képernyőtől, vagy egyáltalán nem voltak hajlandóak kezdeményezni a „hívásokat”.

katalin papagáj számítógép informatika papagájok
Pityuka csetelni akar? – illusztráció
Fotó: Tóth-Gál Enikő

Dr. Ilyena Hirskyj-Douglas, a Glasgow-i Egyetem Számítástudományi Karának munkatársa, a tanulmány vezető szerzője elmondta: „Ez egy kis vizsgálat volt, és

ebben a szakaszban még nem tudunk határozott következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy a papagájok valamilyen módon tudatában voltak-e az élő és az előre rögzített interakciók közötti különbségeknek.

Az eredmények azonban meggyőzőek, és azt sugallják, hogy érdemes további vizsgálatokat végezni.”

Az internet az állatok számára is újfajta interakciókat biztosíthat. Az ezt segítő rendszereket azonban úgy kell megalkotni, hogy az az állatok sajátos igényeinek, valamint mentális és fizikai képességének is megfeleljen, mondta a szakértő.

 

Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: