A zajok ugyanis megnehezítik az elalvást illetve megzavarják az alvás folytonosságát. Az egészségmegőrző alvásmennyiség a legtöbb szakember szerint 7 és fél óra naponta. Miután átvettük, hogyan lehet jól csinálni, térjünk rá azokra a táplálkozással összefüggő tényezőkre, amelyek ronthatják az alvás minőségét.
A koffein lassabban ürül ki, mint ahogy érződik
Az adenozin, mely termelése a nap folyamán fokozódik, abban hasonlít a melatoninra, hogy fáradtságot, álmosságot eredményez. A koffein hatása éppen azáltal jut érvényre, hogy blokkolja az adenozin-receptorokat, tehát ideiglenesen felélénkít. Van azonban egy fontos dolog, amibe valószínűleg kevesen gondolnak bele. Amikor a kávé hatása egy idő után alábbhagy, ismét hírt ad magáról az adenozin, viszont ez nem jelenti azt, hogy a koffein teljes egészében kiürült a szervezetből! Igazság szerint nagyon kevesen metabolizálják annyira hatékonyan a koffeint, mint képzelik. A koffein felezési ideje 5-6 óra, tehát egy reggel 8 órakor elszürcsölt kávé koffeintartalmának negyede még este 8 órakor is megtalálható a szervezetben.