0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 7.

Ezek az élelmiszerek akadályozzák meg a pihentető alvást

Az ideális alvási környezet teljesen sötét, kényelmesen hűvös és csendes. A sötétség fokozza a melatonintermelést. Az ajánlott hőmérséklet 15-19°C között van. És a háborítatlan csend magától értetődő...

A zajok ugyanis megnehezítik az elalvást illetve megzavarják az alvás folytonosságát. Az egészségmegőrző alvásmennyiség a legtöbb szakember szerint 7 és fél óra naponta. Miután átvettük, hogyan lehet jól csinálni, térjünk rá azokra a táplálkozással összefüggő tényezőkre, amelyek ronthatják az alvás minőségét.

alvás

A koffein lassabban ürül ki, mint ahogy érződik

Az adenozin, mely termelése a nap folyamán fokozódik, abban hasonlít a melatoninra, hogy fáradtságot, álmosságot eredményez. A koffein hatása éppen azáltal jut érvényre, hogy blokkolja az adenozin-receptorokat, tehát ideiglenesen felélénkít. Van azonban egy fontos dolog, amibe valószínűleg kevesen gondolnak bele. Amikor a kávé hatása egy idő után alábbhagy, ismét hírt ad magáról az adenozin, viszont ez nem jelenti azt, hogy a koffein teljes egészében kiürült a szervezetből! Igazság szerint nagyon kevesen metabolizálják annyira hatékonyan a koffeint, mint képzelik. A koffein felezési ideje 5-6 óra, tehát egy reggel 8 órakor elszürcsölt kávé koffeintartalmának negyede még este 8 órakor is megtalálható a szervezetben.

A késő délután vagy estefelé fogyasztott koffein pedig értelemszerűen még intenzívebben ronthatja az alvás minőségét. Sokan azt hiszik, hogy minden rendben, hiszen a késői kávézás ellenére is viszonylag könnyen el tudnak aludni, de sajnos tévednek. A koffein dolgozik bennük és ez az alvásuk rovására megy. A nyugodt pihenés érdekében lefekvés előtt 12 órával ajánlott elfogyasztani az utolsó koffeinadagot.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu