0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Állattartás: tévhitek kontra tények

Az állattartás kapcsán sem kell minden esetben kell az összes észrevételt és javaslatot kőbe vésett törvénynek tekinteni, hiszen olykor megdőlhetnek a több évtizedes múltra visszavezethető mendemondák is.

Általános igazság, hogy bármibe is fogunk, a környezetünkben élők tanácsokkal látnak el bennünket. A gazdatársak gyakran osztják meg a tapasztalataikat a fiatalokkal, akikben tovább élhet az általuk képviselt életfilozófia. Természetesen nem minden esetben kell az összes észrevételt és javaslatot kőbe vésett törvénynek tekinteni, hiszen olykor megdőlhetnek a több évtizedes múltra visszavezethető mendemondák az állattartás kapcsán is.

Az ovisok – Bori, Mia, Sophie és Brenda

„Ne hagyd meg a bolond tehén lányát, mert olyan lesz, mint az anyja!”

– hangzott a tanács az első tehenem és az első üszőborjúm esetében.

Lili  valóban problémás fejőstehén volt, ám idővel rendeződtek vele a dolgok, jóformán pont úgy, mint a lányával, Lucyval – nehéz kezdet, de a kitartó munka eredményesnek bizonyult. Néha azt szoktam mondani, mintha „fénymásolóval készült volna Lucy”. A tejtermelésük, tőgyalakulásuk és tejleadásuk sebességében is hasonlóságot tapasztaltam. Több – nálunk született – növendéküszőben is felfedezni vélem az anyja vonásait. Sophie-t éppúgy korán kellett leválasztanom, mint a kezdetekkor az anyját, Suzy-t. Mia szemébe nézve Virág huncut nézését és természetét látom visszatükröződni.

Lili és Lucy legszebb pillanatai (2020)
Ezek alapján azt mondhatom, az első feltevés igaz, ám azt hozzá kell tenni, hogy minden egyednek megvan a saját természete, nevelése, környezete a hozzá tartozó ingerekkel, így alakul ki egy állat viselkedése.

„A tehén csak kaszálva oldalra rúg, hátra nem!”

– mondják sokan, amikor figyelmeztetnek, mielőtt megközelítenénk egy tehenet. Ám ez az állítás, tapasztalataim szerint, téves. Nem egyszer láttam – olykor éreztem –, miként képes hátrafelé rúgni egy szarvasmarha. Általánosan igaz rám, hogy abból az irányból teszem fel a fejőkelyhet az üszőre, amerről a leginkább állja, ám a hátulról való kehelyfelhelyezésnél is figyelem, mikor készül rúgni, hiszen éppoly veszélyes, nagy erejű rúgásra képes minden irányba.

Lucy fejős tehénként – látszik, hogy figyel – komisz, de kezelhető

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: