0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

Mi a titka a legfinomabbnak tartott bégelnek és pizzának?

A tökéletes kelt tésztához türelem, szakértelem és természetesen szuper alapanyagok szükségesek.

Mi okozza a különbséget?

péksütemény bagelAz alkotó elemek (ásványok, hozzáadott fertőtlenítőszerek, szennyezőanyagok maradványai, a vezetékekben felszedett molekulák, a pH beállítása miatt hozzáadott vegyületek) mind-mind befolyásolják a víz ízét és tulajdonságait.

Tehát ha van egy receptünk, és a világ különböző helyein készítjük el, mindenhol kicsit másabb lesz az eredmény.
A kőzet- és talajrétegeken átszűrődött víz számos különféle ásványt és egyéb elemet vesz fel.

Ezek egyrészt meghatározzák az ízét, másrészt a vízben levő oldott ásványi anyagok (többnyire a magnézium és a kalcium) segíthetik a búzalisztben lévő fehérjék szorosabb összekapcsolódását, miáltal rugalmas tészta készíthető, amely képes megtartani a kelesztés közben keletkezett szén-dioxidot. A kemény vízben található sok kalcium és magnézium túlságosan megerősíti a sikérvázat, míg a túl lágy vízzel készült tészta túl puha és ragadós lesz. A New York-i csapvíz ideális mennyiségben tartalmaz oldott ásványi anyagokat, amelyek megerősítik a sikérvázat, de nem eredményeznek kellemetlenül szívós tésztát.

A New York-i víz pH-ja 7.2, ami szintén nagyon előnyös az élesztőgombák termelődéséhez, mivel szinte semleges. A savasabb vagy a lúgosabb folyadék megzavarja az erjedést és a keverékben lévő fehérjék denaturálódását, amitől a tészta lomha lesz, vagy elrontja az ízét.

Számos teszt bizonyította, hogy a New York-i ivóvíz jobb állagot és ízt ad a pékáruknak, mint sok más helyekről származó víz. Viszont nem utánozhatatlan. Ha megvizsgáljuk pontos összetételét és lemásoljuk, akkor kellő szakértelemmel bárhol tudunk New York-i minőségű bégelt vagy pizzát sütni.

Szóval, ha azon gondolkodik, hogy minden erőfeszítése ellenére miért nem sikerül olyan kenyeret, pizzát, péksüteményt, vagy kalácsot sütnie, amilyenről álmodik, akkor érdemes lenne megvizsgáltatnia a vize összetételét.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu