0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Katalin-papagáj, a barátságos bohóc

A mostani fajtaismertető főszereplője a katalin-papagáj (Bolborhynchus lineola), mely tartásáról, természetéről Agyagási Anettel beszélgettem.

Ha valaki kis testű, könnyen tartható papagájt szeretne, általában a hullámos papagáj kerül szóba elsőként. Régóta tartó népszerűségéből azért manapság pár feltörekvő versenytárs próbál lecsippenteni, ilyen a katalin-papagáj is. Származását tekintve eredeti élőhelye Közép- és Dél-Amerika, ahol foltokban lelhetők fel csoportjai.

katalin papagáj
Jól beolvad a növényzetbe

Miért is válasszuk ezt a kis papagájt kedvencnek? Mert ideális lakótárs. Barátságos, jó természetű, nem rongál, és ami szintén sokaknak lényeges szempont lehet: papagájhoz mérten csendes. Aktivitásban is elmarad a hullámostól, nem olyan energiabomba, viselkedésében inkább a nagy testű papagájokhoz hasonlít.

Mindezek mellett érdeklődő, könnyen szelídülő, kiegyensúlyozott, keresi az ember társaságát, okos, figyelmes kis madár.

Egy kis érdekesség: nevük nem a női névből, hanem a származási helyükről, Catarinaból származik, amely végül is ott papagájt jelent, ezt fordították át katalinra. Bárhogy is, a katalin-papagáj népszerű faj, tartására egyre többen vállalkoznak, mivel kellemes társaság és vidám természet.

Megjelenése

katalin papagáj
Zuhanyzás közben

Kis testű, zömök papagáj, hossza körülbelül 16-18 cm, testtömege 42-59 gramm, átlagos életkora 10 év. A vadalak alapszíne zöld, a fejtető elülső része kékes, háti felülete olajszín-árnyalatú. A fejtető kivételével a hát felületén mindegyik toll fekete szegélyű.

Torka, begyének közepe és hasa sárgás­zöld, begyének oldalsó felülete és lágyéka olajzöld, feketés csíkozottsággal.

A tenyésztett változatok viszont már sokszínűek: többek között sárga (lutino), krém (cremino), türkiz, mályva és kobalt színekben is ismert.

Itthon aránylag ritka faj, ha valaki szeretné beszerezni, keresnie kell egy jó tenyésztőt. Mivel természetes körülmények közt csapatban él, így mindenképp minimum két madárban gondolkodjunk, amikor eltervezzük a tartásukat! Ugyan békés természetű és így más hasonló méretű papagájokkal össze lehet szoktatni, de igazán jól a fajtársak közt érzi magát.

Hobbitartásra két hím beszerzése a legegyszerűbb.

Tojókat is lehet párban venni, de ott nagyon kell figyelni arra, hogy a tojásrakást – amennyire lehet – visszaszorítsuk, ez pedig már igényel némi tartási ismeretet. A hím–tojó-pár csak abban az esetben jó ötlet, ha tenyészteni szeretnénk.

katalin papagáj
Színsor: cremino, lutino, türkiz
Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: