0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 21.

Katalin-papagáj, a barátságos bohóc

A mostani fajtaismertető főszereplője a katalin-papagáj (Bolborhynchus lineola), mely tartásáról, természetéről Agyagási Anettel beszélgettem.

 

Takarmányozás

Etetésük sarkalatos pont a tartásuk során, mivel a katalin-faj bizony mohó.

Hajlamos addig enni, amíg eledelt lát maga előtt, így könnyű túletetni, ami sokféle emésztőszervi betegséghez vezethet, hosszabb távon pedig elhízik a madár. Mindenképp fontos a kiegyensúlyozott táplálás, számukra megfelelő magkeveréket (furcsa módon ez a középtestű papagájoknak készült magkeverékeknél található meg, amelyek olajos magban szegények), zöldséget, gyümölcsöt (a legtöbb adható, kerüljük viszont a paradicsomot, avokádót) friss zöldeket és némi állati eredetű fehérjét (főtt tojás vagy gyári lágyeleség adható) igényelnek.

Amire figyelni kell náluk, az a kalciumpótlás (különösen tojóknál), és ezzel összhangban a D-vitamin-kiegészítés is.

Erre a célra különféle készítmények állnak rendelkezésre, por alakú vagy folyékony formában. Időszakosan probiotikumokat is kapjanak! Ez az etetés a normál, hobbitartásra igaz; amennyiben tenyésztünk, a tenyészidőszakban másképp kell etetni, de aki ebbe belevág, mire ide eljut, már tisztában lesz a tenyésztéskori etetési igényekkel.

katalin papagáj
Fióka korban kezdhető a kézhez szoktatás

Állategészségügy

Nyári időszakban, szabadban árnyas, védett helyen tartható, de nagyon jól válasszuk meg a helyet, hogy biztonságos legyen papagájunknak. Téli elhelyezése hobbitartásnál legyen a lakás, különben minek tartanánk őket, ha soha nincsenek velünk?

Egészséges faj, ha számukra megfelelően tartjuk, nem mi leszünk az állatorvos visszajáró vendégei.

A karmukra figyelni kell, mert néha túlnőhet. Ha nem értünk a karomvágáshoz, mindenképp kérjünk szakértő segítséget! Idősebb madarak esetén a csőr túlnőhet, ez mindenképp állatorvosi beavatkozást igényel.

Ez is érdekelheti:

A papagájok is imádják a videó chatet

Dámbikából is lehet celeb

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: