0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

Nemet mondtak a fogyasztók megtévesztésére: Olaszország megállítaná a Nutri-Score-t

Olaszország olyan alkotmánymódosításra készül, amely nagyban megnehezítené a Nutri-Score rendszer bevezetését az országban, mivel azt önmagában alkalmazva félrevezetőnek tartja.

A Nutri-Score rendszer igen egyszerű, könnyen érthető formában értékeli az élelmiszerek tápanyagtartalmát. A jelölés 5 betű (A-tól E-ig) és az ezekhez tartozó színek (sötétzöldtől pirosig) segítségével foglalja össze egy kód formájában az adott élelmiszer tápértékét.

A rendszert először Franciaországban vezették be, számos európai országban használják önkéntesen az élelmiszergyártók és kereskedők.

Ám a rendszer jelenleg is értékelés alatt áll egy lehetséges alternatíva érdekében, hiszen a korábbi francia élelmezésügyi miniszter, Julien Denormandie is azt mondta, hogy a módszert újra kell gondolni mivel az „nem feltétlenül vezet az étkezési szokásoknak megfelelő osztályozáshoz”.

Az olasz kormány most egy olyan alkotmánymódosítást javasol, amely akadályozná az EU által is támogatott Nutri-Score rendszer bevezetését Olaszországban.

Közismert tény, hogy Olaszország régóta szkeptikus a Nutri-Score skálával szemben, amely az élelmiszerek tápértékét skálázott kódokká alakítja, amelyek zöldtől pirosig színezve jelzik az egyes egészségügyi előnyöket.

A legfontosabb kifogásuk a rendszerrel szemben az, hogy a Nutri-Score elfogult az olasz alapanyagokkal, szerintük tisztességtelenül különít el bizonyos termékeket, például az extra szűz olíva olajat, sajtot és a speciális sonkákat.

Tavaly az Olasz Versenyhivatal (AGCM) is közzétette egyértelmű határozatát, melyben kimondta, hogy

a Nutri-Score címkézést meg kell szüntetni, mert az önmagában alkalmazva megtéveszti a fogyasztókat.
Forrás: magyarezogazdasag.hu/euronews.com

Magazin ajánló: