A Nutri-Score rendszer igen egyszerű, könnyen érthető formában értékeli az élelmiszerek tápanyagtartalmát. A jelölés 5 betű (A-tól E-ig) és az ezekhez tartozó színek (sötétzöldtől pirosig) segítségével foglalja össze egy kód formájában az adott élelmiszer tápértékét.
Ám a rendszer jelenleg is értékelés alatt áll egy lehetséges alternatíva érdekében, hiszen a korábbi francia élelmezésügyi miniszter, Julien Denormandie is azt mondta, hogy a módszert újra kell gondolni mivel az „nem feltétlenül vezet az étkezési szokásoknak megfelelő osztályozáshoz”.
Közismert tény, hogy Olaszország régóta szkeptikus a Nutri-Score skálával szemben, amely az élelmiszerek tápértékét skálázott kódokká alakítja, amelyek zöldtől pirosig színezve jelzik az egyes egészségügyi előnyöket.
Tavaly az Olasz Versenyhivatal (AGCM) is közzétette egyértelmű határozatát, melyben kimondta, hogy