0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Még ritkán se egye ezeket az élelmiszereket – drasztikus hatással járhatnak!

Ezeknek az élelmiszereknek az alkalomszerű fogyasztása még akkor is nagy bajjal járhat, ha egyébként egészséges étrendet követünk, például a mediterrán diéta szerint étkezünk.

Újabb ok, hogy miért kerüljük el messziről az ultrafeldolgozott élelmiszereket: a Neurology folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint kritikus szerepet játszanak agyunk egészségének romlásában is – írja a CNN.

étel
Forrás: Freepik

Nem is gondolnánk, milyen kevés ultrafeldolgozott falat is számít

A tanulmány során 20 éven át vizsgálták 30 000 amerikai étkezési szokásait és egészségügyi állapotát.

A kutatásban résztvevők közül azoknál, akik étrendje 10%-ban tartalmazott ultrafeldolgozott élelmiszereket, 16%-kal megnövekedett a kognitív zavarok (például demencia, Alzheimer-kór) kialakulásának kockázata.

Ezzel ellentétben azoknál, akik kizárólag feldolgozatlan vagy csak kis mértékben feldolgozott élelmiszert fogyasztottak, 12%-kal csökkent az említett betegségek kockázatfaktora.

Utóbbi két kategóriába tartoznak a friss zöldségek, gyümölcsök, a tej és a tojás, az olajok.

A legnépszerűbb ultrafeldolgozott élelmiszerek pedig a különböző szószok, a pizza, a felvágottak, a bolti kekszek, a cukros üdítőitalok, a fagylaltok, a gyorsételek, csak hogy néhányat említsünk.
ultrafeldolgozott élelmiszerek, pizza, hamburger, fánk, hot dog
Forrás: Freepik

Ezek jellemzően magas kalória- és só, de alacsony rosttartalmú élelmiszerek, melyek jelentősen hozzájárulnak az olyan betegségek kialakulásához, mint a kettes típusú cukorbetegség, az elhízás vagy a magas vérnyomás.

A kutatók azt is hangsúlyozták, az ultrafeldolgozott élelmiszerek adalékanyagokban is bővelkednek, például emulgeálószerekben, a színezékekben, az édesítőszerekben, a nitrátokban, ezek pedig rendkívül negatív hatást fejtenek ki a bél mikrobiómjára.

Ezáltal az adalékanyagok is fokozzák a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatokat, növelve a szív-és érrendszeri valamint az agyat érintő betegségek kockázatát.

Stroke szempontjából is veszélybe kerültek azok, akik fogyasztottak ultrafeldolgozott élelmiszert: náluk ugyanis 8%-kal magasabb volt a betegség kockázatfaktora azokhoz képest, akik csak kis mértékben feldolgozott élelmiszerekkel táplálkoztak.

egészséges ételek
Forrás: Freepik
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/cnn.com

Magazin ajánló: