0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 27.

Milyen előnyökkel jár, ha a tökéletes időpontban kávézunk?

Hogyan tudjuk kihozni a legtöbbet a reggeli kávénkból? Úgy, hogy nem kora reggel, ébredés után fogyasztjuk, hanem egy kicsit későbbre csúsztatjuk.

Ha most azt gondolja, ez képtelenség, akkor nagyon is jól jönne az új ismeret azzal kapcsolatban, mikor fogyassza el első (és lehetőség szerint aznapi utolsó) kávéját ahhoz, hogy kitörhessen a koffein, a kávéfüggőség láncolatából.

A koffein olyan pszichoaktív stimuláns, mely megemeli a dopaminszintet, egyúttal blokkolja az adenozin hatását. Ez utóbbi vegyület a nap folyamán halmozódik fel az agyban és fáradtságot, nyomottságot, álmosságot okoz.

Ébrenlétünk ideje alatt agysejtjeink energiát égetnek el, melynek melléktermékeként adenozin termelődik. Minél több adenozin halmozódik fel a szervezetben, annál álmosabbnak érezzük magunkat. Az adenozin azzal képes fáradtságot okozni, hogy bekapcsolódik az ATP-útvonalba, amely az agy és a test energiatermeléséért felelős.

Koffein: egy-egy csatát megnyerhetünk

Amikor a koffein az agy és a test különböző részein található adenozin-receptorokhoz kötődik, megakadályozza, hogy az adenozin lebontsa az energiatermelési útvonal egyes összetevőit. Ez megnövekedett ciklikus AMP-t eredményez, mely pedig az energiaszint emelkedéséhez vezet. Tehát a koffein adenozin-antagonistaként működik a szervezetben. Hatékonyan, de csak ideiglenesen blokkolni tudja az agy adenozin-receptorait. Viszont ahogy kezd múlni a koffein ereje, újra érvényre jut az adenozin hatása, ekkor érezzük úgy magunkat, mint egy-egy tehetetlen giliszta.

Egy kiadós alvás után az adenozinszintünk meglehetősen alacsony, ezért ha ébredés után hagyunk a testnek egy kis időt, a maradék adenozin ki tud ürülni és a kortizolszint nyugodtan meg tud emelkedni. A reggeli koffeinfogyasztás késleltetésével elérhetjük az adenozinszint természetes csökkenését, nem fogunk egész nap kávé után sóvárogni.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: