0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Elkeserítő, mennyire kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk

A Freshfel Europe legfrissebb felmérésének megállapításaiból kiderült, hogy 2022-ben az EU tagállamaiban a gyümölcs- és a zöldségfogyasztás együttesen átlagosan 350 g/fő/napra csökkent.

Ez azt jelenti, hogy a koronavírus járvány idején megindult pozitív tendenciát sajnos megfékezte a gazdasági válság miatt kialakult infláció.

Az EU tagországainak gyümölcs- és zöldségfogyasztása 2022-ben
Forrás: https://freshfel.org

A jelentés az évek során következetes módszertant alkalmazott és egyedülálló referenciadokumentummá vált az ágazat valamint az olyan döntéshozók számára, akik mind az üzleti fejlődést, mind a friss termékek fogyasztásának alakulását vizsgálják Európában.

A Freshfel nemrég megjelent kiadványa azt mutatja, hogy az átlagos gyümölcs- és zöldségfogyasztás az EU-ban 2022-ben 350 g/fő/napra csökkent. Ez 5%-os csökkenést mutat 2021-hez képest, és csaknem 3%-kal elmarad az előző öt év átlagától.

Az elfogyasztott mennyiség több mint 12%-kal marad el a WHO által javasolt minimum 400 g/nap/fő értéktől. A Freshfel Europe felmérése azt is kimutatta, hogy az EU-ban mindössze 6 ország teljesíti az Egészségügyi Világszervezet ajánlását.

Az élmezőnyben Görögország, Belgium, Olaszország, Portugália, Lengyelország és Románia találhatók, hazánk a nem túl előkelő 19. helyen szerepel az uniós listán.

2022-ben az EU-27 friss termékek piacának mérete 71 350 965 tonnára zsugorodott. Ez a csökkenés véget vetett a 2020-ban, a COVID-19 világjárvánnyal indult pozitív tendenciának, amely az európaiak életmódját az egészségesebb szemlélet felé vezérelte, valamint javította a környezeti okokhoz és a klímaváltozáshoz való hozzáállásukat. 2022-től ismét nyomás alá került a zöldség- és gyümölcsfogyasztás az Európai Unióban a gazdasági válság, az emelkedő árak és a mennyiségi korlátozások miatt.

zöldség, gyümölcs

Philippe Binard, a Freshfel Europe munkatársa megjegyezte:

„A gazdasági bizonytalanság idején a fogyasztók hajlamosak a kevésbé egészséges táplálkozás felé mozdulni, amelyről úgy vélik, hogy energia-kielégítőbb és olcsóbb étkezési lehetőség, mint a gyümölcsök és a zöldségek fogyasztása. A 2022-es eredményeken túl a 2023-2024-es időszakra vonatkozó előzetes adatok megerősítik a folyamatos csökkenési trendeket, amelyek sok esetben meghaladták a 10%-ot, ami azt jelenti, hogy a pandémia utáni fogyasztásnövekedés mára teljesen elveszett.”
Ez is érdekelheti:
Forrás: magyarmezigazdasag.hu/freshplaza.com

Magazin ajánló: