0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Már a burgonya is az extrém szárazság áldozatául eshet Lengyelországban

A puławyi Termesztési Intézet adatai megerősítik azt, amit a gazdálkodók körülbelül három hete megfigyeltek: egyre nagyobb a szárazság Lengyelországban.

Lengyelország ma az egyik legkisebb vízkészlettel rendelkező ország. Ennek oka a szinte hó nélküli tél, az általánosan kevesebb csapadék és a megfelelő visszatároló rendszerek hiánya. Az eredmény az, hogy mára szinte az egész országot érinti a szárazság.

Illusztráció: MTI

Az Intézet által bemutatott adatok szerint az első jelentési időszakban, azaz 2024. március 21-től május 20-ig az éghajlati vízmérleg (KBW) átlagos értéke Lengyelországban negatív volt, és -92 mm-t tett ki. Összehasonlításképpen: tavaly ugyanebben az időszakban -29 mm volt az említett érték. 2024 májusában a szárazság az elhanyagolható mennyiségű csapadék következménye, amely május első felében az ország nagy részén nem haladta meg az 5 mm-t. A helyzet némileg „javult” a hónap második felében, ugyanis Lengyelország nagy részén 5-15 mm között esett csapadék.

Ez a csapadékmennyiség nem elegendő a növények vízszükségletének kielégítésére. A magas hőmérséklet és a szél pedig gyorsan kiszárítja a talajt.

A tavaszi gabonafélék aszálya 14 vajdaságot érintett, amelyek közül háromban a 80%-ot is meghaladta az aszályos települések aránya. A föld kemény, mint a szikla, és ahol nincs öntözés, ott már vízhiány is látszik a növényeken. Ezért gyakorlatilag egész májusban teljes sebességgel működnek a gyümölcsösök öntözőrendszerei. Dr. Zbigniew Karaczun, a Varsói Élettudományi Egyetem munkatársának nincs kétsége afelől, hogy a gazdálkodók hatalmas változás előtt állnak.

Többek között le kell mondaniuk számos hagyományosan termesztett növényről, ezek egyike a burgonya.

Ez is érdekelheti:

Ez is érdekelheti:

Felszámolják és elárverezik a lengyel traktorgyárat

Város, ember, erdő – merre van a közös jövő?

Forrás: Agroberichten Buitenland

Magazin ajánló: