repcetermesztés Szerző: Rácz István, kiemelt partnerkapcsolati menedzser, Corteva Agriscience
Emellett pedig összpontosítsanak a hatékonyságot és a hozamokat növelő technológiákra.
A repce számos kiváló tulajdonsága miatt Magyarországon továbbra is fontos helyet foglal el az olajos növénykultúrában. Bár a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a repce betakarított területe 2019 és 2023 között mintegy 37%-kal csökkent hazánkban, a repce számos felhasználási területe és a kereslet növekedése miatt érdemes a termelőknek továbbra is tervezni vele.
A bioüzemanyag gyártás során a repcemag sajtolás után visszamaradt dara relatív magas, körülbelül 30%-os nyersfehérje tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmazható a takarmányozásban. A repce felhasználása az élelmiszeriparban szintén széleskörű. Számos olyan aminosavat tartalmaz, melyek hozzájárulnak a megfelelő izomzat kiépítéséhez, ezért a repcemagliszt kiváló energiaforrásként szolgál. A repcéből készül étkezési olaj magas olajsav- és telítetlen zsírsav tartalma csökkenti a koleszterinszintet, valamint magas omega-3 és omega-6 zsírsav aránya miatt jól beilleszthető az egészségtudatos étrendekbe.
A repcetermesztők egyik legnagyobb befektetése a vetőmag. Ezért fontos, hogy már a vetés pillanatában is megvédjék termésüket, amelyben segítségükre lehet, ha a kiváló minőségű vetőmagokat megfelelő védelemmel, ún. csávázási technológiák alkalmazásával kombinálják, amellyel már a vetéssel kezdődően megalapozhatják az erős, egyöntetű növényállományt és a maximális jövedelmezőséget.