0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

Ez lehet a magyar repcetermesztés sikerének kulcsa

Az olajos magvak és a bioüzemanyagok iránti rekordszintű kereslet idén tovább nő, ami arra ösztönözheti a magyar gazdákat, hogy továbbra is fektessenek bizalmat az olyan növények hazai termesztésébe, mint a repce.

repcetermesztés Szerző: Rácz István, kiemelt partnerkapcsolati menedzser, Corteva Agriscience

Emellett pedig összpontosítsanak a hatékonyságot és a hozamokat növelő technológiákra.

A termésbiztonságot tehát már korán, a vetőmag megfelelő védelmével, a csávázási technológiák alkalmazásával lehet elősegíteni, ami előnyt jelent a gazdáknak a repcetermesztésben.

repce

A repce számos kiváló tulajdonsága miatt Magyarországon továbbra is fontos helyet foglal el az olajos növénykultúrában. Bár a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a repce betakarított területe 2019 és 2023 között mintegy 37%-kal csökkent hazánkban, a repce számos felhasználási területe és a kereslet növekedése miatt érdemes a termelőknek továbbra is tervezni vele.

A repcét jellemzően étkezési célú növényi olajok, lisztek, állati takarmány és biodízel előállítására termesztik.

A bioüzemanyag gyártás során a repcemag sajtolás után visszamaradt dara relatív magas, körülbelül 30%-os nyersfehérje tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmazható a takarmányozásban. A repce felhasználása az élelmiszeriparban szintén széleskörű. Számos olyan aminosavat tartalmaz, melyek hozzájárulnak a megfelelő izomzat kiépítéséhez, ezért a repcemagliszt kiváló energiaforrásként szolgál. A repcéből készül étkezési olaj magas olajsav- és telítetlen zsírsav tartalma csökkenti a koleszterinszintet, valamint magas omega-3 és omega-6 zsírsav aránya miatt jól beilleszthető az egészségtudatos étrendekbe.

A repcetermesztők egyik legnagyobb befektetése a vetőmag. Ezért fontos, hogy már a vetés pillanatában is megvédjék termésüket, amelyben segítségükre lehet, ha a kiváló minőségű vetőmagokat megfelelő védelemmel, ún. csávázási technológiák alkalmazásával kombinálják, amellyel már a vetéssel kezdődően megalapozhatják az erős, egyöntetű növényállományt és a maximális jövedelmezőséget.

Forrás: Corteva Agriscience közlemény

Magazin ajánló: