0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Egyszerű, de egyáltalán nem nagyszerű: 7 ok, amiért hagyja abba az instant levesezést

Gyöngyöző, kollagénben és vitaminokban gazdag forró finomság… Nem, természetesen nem instant levesről beszélünk. Arra ugyanis ezek a tulajdonságok semmiképp nem illenek, sokkal inkább jellemzi az „egészségtelen” jelző.

Meleg idő ide vagy oda, a különböző instant levesek sokak konyhájában egész évben megtalálhatók. Nem kell más, csupán pár deciliter forró víz, és máris tányérunkban – vagy bögrénkben – gőzölög az ultrafeldolgozott „gyorsleves”.

leves, tészta

Ám bármennyire is egyszerűnek és kényelmesnek tűnik a házi tyúkhúslevest néha zacskós verzióval helyettesíteni, az instant levesek rendszeres fogyasztását egészségünk rettentően megsínyli.

Az alábbiakban a Healthshots listája alapján osztunk meg 7 okot, miért ne nyúljunk inkább porlevesért.

Könnyen elhízhatunk tőle

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy az instant levesek tápanyagban szegények, hiszen szinte semennyi vitamint, ásványi anyagot, fehérjét és rostot nem tartalmaznak. Ugyanakkor tésztás verzióik ráadásul tele vannak finomított szénhidráttal, egészségtelen zsírokkal. Így

bár kalóriaértékük az egekben van, csupán rövid időre csillapítják éhségünket, ennek eredményeképp pedig hamarosan ismét a hűtő előtt találjuk magunkat.
A gyakori, nagy mennyiségű kalóriabevitel pedig elhízásban mutatkozhat meg.

súly, mérleg

Tele van vitatott adalékanyaggal

Szinte nincs olyan instant leves, mely ne tartalmazna számos ízfokozót, adalékanyagot.

Ezek közül a leggyakrabban használt az úgynevezett nátrium-glutamát (mononátrium-glutamát, MSG), melyet E 621 néven találhatunk a címkén.

A nátrium-glutamátot számos vita övezi: míg egyesek ártalmatlan összetevőnek tartják, addig mások egyenesen idegméregnek. Utóbbiak érveiket olyan kutatásokra alapozzák, melyek szerint az említett adalékanyag elhízást, fejfájást, hányingert, sőt akár magas vérnyomást is okozhat hosszú távon.

tészta

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/healthshots.com

Magazin ajánló: