0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

4 agyonsózott élelmiszer, ami a legjobban megdobja vérnyomását és súlyát is

A túlzott sóbevitel jelentős terhet ró szervezetünkre, ezt már szinte mindenki kívülről fújja. De melyek azok a nátriumbombák, amelyeket jobb, ha messziről elkerülünk?

A 21. század embere több sót vesz magához, mint valaha. Ennek legfőbb oka pedig nem másban, mint az ultrafeldolgozott élelmiszerekben keresendő, melyeket előszeretettel fogyaszt. Nem csoda, hiszen könnyen beszerezhetők, olcsók, sokáig elállnak és a bennük lévő mesterséges ízfokozóknak köszönhetően még finomak is.

Ám jobb, ha tudja, nagy árat fizet a kényelemért és az ízélményért: azokért cserébe vérnyomását és testsúlyát is veszélynek teszi ki!

egészségtelen ultrafeldolgozott élelmiszerek, pizza, popcorn, hamburger, ketchup

A szervezet ugyanis – bár bizonyos mennyiségben igényli – hajlamos visszatartani a sót, mely nem tesz jót az egészségnek. Az hosszú távon ugyanis magas vérnyomást (hipertóniát) és túlsúlyt eredményezhet, melyek mára már globális szinten is népbetegségnek számítanak, egyebek közt az egészségtelen táplálkozás következtében.

Így ahhoz, hogy ezeket elkerülje, mindenképp érdemes kevesebb sót, ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztania – legjobb lenne, ha utóbbit teljesen el is hagyná!

Az alábbiakban Michael O. McKinney, a SheFinds dietetikusának ajánlásait osztjuk meg azzal a 4 élelmiszerrel kapcsolatban, melyet minél előbb iktasson ki étrendjéből, hiszen rengeteg sót tartalmaznak.

Felvágottak sót

felvágott, ultrafeldolgozott élelmiszer, parizer

A feldolgozott hústermékek, úgy mint a szalámik, a virslik, a parizerek, a baconök nem csak sóval, de egészségtelen zsírokkal, többek közt telített és transzzsírokkal is tele vannak. Utóbbiak miatt kalóriatartalmuk is az egekben, nem meglepő tehát, ha fogyasztásuk hatására zsírpárnák kúsznak derekára.

Sőt, a felvágottak mesterséges adalékanyagai, ízfokozói egészséges anyagcsere folyamatait is megnehezítik.

Konzervlevesek, zöldségek sót

konzerv

A konzerválás folyamata rengeteg sót igényel, ráadásul hatására a zöldségek jelentős tápanyagtartalma is elveszhet. Így kevesebb vitamin, néhány esetben rost marad a termékben. A konzervlevesek ráadásul ízfokozókban is bővelkednek. Válasszon inkább friss zöldségeket, készítsen házi leveseket!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/shefinds.com

Magazin ajánló: