A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe hét hónap csökkenés után májusban már a harmadik egymást követő hónapban nőtt. Májusban a mutató hathavi csúcson, 120,4 ponton állt, 0,9 százalékkal magasabban az áprilisi értéknél, azonban éves szinten 3,4 százalékkal csökkent, és 24,9 százalékkal maradt el a 2022 márciusában elért 160,2 pontos csúcstól.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
A növényi olajár-index 2,4 százalékkal csökkent havi szinten. Az index esését leginkább a pálmaolaj nemzetközi jegyzéseinek gyengülése okozta, amely bőven ellensúlyozta a szója-, repce- és napraforgóolaj árának emelkedését.
A FAO tejárindexe havi szinten 1,8 százalékkal, éves összevetésben 3,5 százalékkal emelkedett májusban. Az indexben szereplő összes tejtermék nemzetközi jegyzése emelkedett az év ötödik hónapjában a növekvő kereslet következtében.
A húsárindex alig változott, 0,2 százalékkal csökkent havi bázison, miután a baromfi- és szarvasmarhahús nemzetközi ára csökkent, miközben a sertés- és juhhúsé emelkedett. A húsárindex éves összevetésben 1,3 százalékkal esett májusban.
A cukorárindex májusban az egymást követő harmadik hónapban csökkent havi szinten és 7,5 százalékkal állt az áprilisi szint alatt, ezzel 2023 januárja óta a legalacsonyabb szintet érte el; az index éves összehasonlításban 25,5 százalékkal esett.