
A Macfrut utolsó napján a fajtainnováció állt a középpontban. A Laimburg Kutatóintézet kezdeményezett széles körű almanemesítési programot, ami példátlanul nagy eredményre vezetett. 1995 óta Európában összesen 532 fajta született, és az elismerés és uniós oltalom különböző szakaszaiban tartanak. Ezekből az olasz fajták aránya 12%.
Olaszországban Dél-Tirolban, Emilia-Romagnában és Piemontban termesztenek klubfajtákat, 15-25 különböző almát, közülük 5-7 a betegség-ellenálló. Svájcban nagyon erős a rezisztencianemesítés, illetve sokat foglalkoznak az ellenálló almákkal, a náluk termesztett 18 klubfajtából 15 ilyen.
A legismertebb almaklub a Kiku Club, amely erőteljes marketinggel van jelen a piacon, viszont engedi a fajta további nemesítését. Ők képviselik a Crimson Snow fajtát is, aminél ezt már nem engedik meg. A mennyiséget pedig 40 ezerről 50 ezer tonnára kívánják növelni.
A New Plant konzorcium új kivifajtát mutatott be, amit Dulcis néven hoznak forgalomba. A fajta különlegessége, hogy zöld ugyan, de a sárga húsú kivi értékeit mutatja, azaz trópusi aromájú, édes gyümölcs. Egyelőre Európában regisztrálták, de a déli féltekén is védeni fogják. Termesztését 250 hektáron kezdik el, és párhuzamosan végeznek olasz és európai fogyasztói teszteket.
Partnerországok
Kiemelt partnerországok is bemutatkoztak Riminiben. Kongóban mezőgazdasági átalakítási program fut, és várják az európai befektetőket. Fontos céljuk a talaj védelme és a mezőgazdasági termelés hatékonyságának növelése.
Öt éven belül 60%-kal tervezik csökkenteni az import értékét.
Namíbia is üzleti lehetőségeket keres kontinensünkön, elsősorban magas minőségű gyümölcs és zöldség termesztéséhez vár befektetőket. Ehhez több szervezeten keresztül igyekeznek kedvező üzleti feltéteket teremteni. Az utóbbi években sikerült jelentősen növelni a megtermelt csemegeszőlő, datolya, áfonya és burgonya mennyiségét és nőtt a forgalom is.
Az utóbbi húsz évben sok más terményről álltak át a nagy hozzáadott értékű mangó termesztésére. Manapság 70 ezer tonnát visznek nemzetközi piacra. Helyi fajtájuk, a sárga héjú Mingolo az amerikai exportjuk 90%-át adja.
Ez is érdekelheti:
Különleges kertészetek versengtek a kastélynál, ezek voltak a legszebb standok