0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

Nem kell leszokni a sózásról, van megoldás

Az általunk elfogyasztott nátrium mennyiségének csökkentésére tett erőfeszítések többnyire kudarcot vallottak, ezért a kormányoknak most egy új stratégiával kell próbálkozniuk: káliumot kell adni az asztali sóhoz a kutatók szerint.

1960-ban a világ lakosságának nagy része jódhiányos volt, ami súlyos következményekkel járt a közegészségügyre nézve. 2020-ra már csak 21 országban volt jódhiány. A megoldás? Jód hozzáadása az asztali sóhoz. A jódozását a sóipar és a kormányok erőteljesen támogatták, és vitathatatlanul minden idők egyik leghatékonyabb közegészségügyi beavatkozása lett.

só

2024-ben a világ hasonló közegészségügyi válsággal néz szembe. A magas vérnyomás vagy hipertónia a vezető betegségek közé tartozik, amihez nagyban hozzájárul a túlzott nátriumfogyasztás, amely megemeli a vérnyomást. Az új kutatások szerint egy hasonlóan egyszerű megoldás van kéznél: a káliummal dúsított só.

A kálium fontos elektrolit, a szív, a vese, az emésztőrendszer funkcióihoz nélkülözhetetlen. A nyugati típusú táplálkozásban nagyon gyakori az elégtelen káliumbevitel, az optimálisan ajánlott napi 4700 mg kálium alig felét fogyasztjuk el étkezéssel, ezért pótolni érdemes. A  káliumfogyasztásnak számos pozitív hatása igazolt. Nagymintás vizsgálatok szerint 20%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Segíti a szívizomzat összehúzódását, a normál szívritmus és pulzus fenntartását, és csökkenti a sztrók és magas vérnyomás kockázatát. Megvédi az izomtömeg elvesztését, segít megőrizni a csontok ásványianyag-sűrűségét és csökkenti a vesekövek képződését. Hozzájárul az egészséges vércukorszinthez és ellensúlyozza a túlzott sófogyasztást.

A nátriumbevitel csökkentésére irányuló erőfeszítések különböző okok miatt kudarcot vallottak az egész világon, nem utolsósorban azért, mert az emberek szeretik a sós ízt. A feldolgozott élelmiszerek gyártói csak lassan léptek  a sócsökkentési célokat illetően, a sóipar pedig megpróbálja kétségbe vonni a sócsökkentés hatékonyságát és biztonságosságát, részben azzal, hogy azt az  hirdeti, hogy a túl kevés só ugyanolyan káros, mint a túl sok.

étel főzés só sószóró

Mindenesetre a legújabb tudományos felismerések új megoldást tettek le az asztalra. A káliummal dúsított sóra való áttérés mindenki számára előnyös lenne, mivel a nátriumot csökkentené, ugyanakkor a káliumfogyasztást növelné.

Ez a legújabb kutatások szerint nagyobb hatással lenne a vérnyomásra, mintha csak a nátriumbevitelt csökkentenénk önmagában. Az emberek mindössze 14 százaléka jut elegendő káliumhoz, viszont majdnem mindenki túl sok nátriumot fogyaszt.

A kutatók szerint ha az ipar önként nem hajlandó cselekedni e felismerések alapján, akkor a kormányoknak kellene kikényszeríteniük a megoldást. A magas vérnyomás következményei egy vagyonba kerülnek az egészségügyi rendszereknek. A só káliummal való dúsítása, ahogyan az a jóddal történt, meglepően ízletes módot kínál az életek és a pénz megmentésére.

Ez is érdekelheti:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/newscientist.com

Magazin ajánló: