0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Tengeri só és asztali só: egészségesebb az egyik, mint a másik?

Nincs olyan nap, hogy ne használnánk sót. Két fajtája van, az asztali és a tengeri só. Tudja, hogy egészségesebb-e az egyik, mint a másik?

Az asztali só a föld alatt található lelőhelyekről származik. Miután kibányászták, gyárakban alakítják finom kristályokká, hogy könnyen el tudjon keveredni az ételekkel. Főként nátrium-klorid alkotja, de tartalmaz például magnéziumot, a kalciumot vagy a káliumot is. Ezeket azonban a feldolgozás során eltávolíthatják belőle. Sok közönséges asztali sót bizonyos adalékanyagokkal látnak el, hogy elkerüljék az összecsomósodást, és jóddal dúsítják, ami kiemelten fontos a pajzsmirigy hormontermeléséhez.

só nátrium-klorid

A tengeri sót, mint ahogyan a neve is mutatja, tengervízből nyerik ki. Amikor a tengervíz elpárolog, a só visszamarad. Mivel ezt a fajta sót nem dolgozzák fel, még mindig tartalmaz bizonyos ásványi anyagokat, amelyek az asztali sóban nem találhatók meg, például magnéziumot, káliumot, kalciumot és vasat. Az íz vagy az állag pedig attól is függ, hogy honnan származik.

Néhány népszerű tengeri só Franciaország és az Egyesült Királyság régióiból érkezik, a szemcsék nagyobbak, és az íze nem olyan éles. Ennek a sófajtának a használata a típusától és a textúrájától függ. A pelyhes, puha szemcsék befejező sóként használhatók, a finomabb őrlésű típus főzéshez vagy sütéshez használható.

Fennáll a kérdés: egészségesebb-e az egyik, mint a másik? Egyesek úgy vélik, hogy a tengeri só egészségesebb, mert tartalmaz ásványi sókat, viszont ne felejtsük el, hogy nincs benne jód.

Az viszont tévhit, hogy a tengeri só nátriumtartalma alacsonyabb az asztali sóénál. Mindkettő  körülbelül 40 százaléknyi nátriumot tartalmaz a súlyához képest.

Egy teáskanálnyi asztali sóban 2300 milligramm nátrium található. A tengeri só kristályai nagyobbak, így kevesebb kristály tesz ki egy teáskanálnyi mennyiséget – emiatt hiszik sokan azt, hogy kevesebb benne a nátrium.

só nátrium-klorid kanalak

A nátriumra szüksége van az emberi szervezetnek, ezért nem szabad teljesen kiiktatnia táplálkozásból. Segít a vérnyomás szabályozásában, valamint az idegek és izmok megfelelő működésében is. Emellett a sejtfunkciók és a vér savegyensúlyának szabályozásához is nátrium szükséges.

Szakemberek szerint  napi 1500  és 2300 milligramm mennyiségű só bevitele ajánlott,  a 2300 milligramm nátrium egy teáskanálnyi sónak felel meg. A kétféle sónak eltérő tulajdonságai vannak, ezért az a jó, ha mindkettőből használunk egy keveset az ételek elkészítésénél.

Figyeljünk a mennyiségre, mivel a túl sok nátrium folyadékvesztéshez és szívbetegséghez vezethet, illetve nagyban hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/tippsundtricks.co

Magazin ajánló: