Ezért érdemes szólni azokról az élelmiszerekről, melyek szinte szó szerint irtóznak a hűtőszekrény közelségétől.
Paradicsom
Sikítva szaladna ki a hűtőszekrényből, ha volnának lábai, de ezek híján legfeljebb kigurulni tud.
Hűtőszekrény helyett tartsuk inkább hűvös, száraz, napfénytől védett helyen.
Hagymafélék
A hűtés megrongálja a vöröshagyma szerkezetét, megváltoztatja az ízét, illetve könnyebben megpenészedhet miatta. A fokhagyma íze csökken, gumiszerűvé válik, és hamarabb megpenészedik, ha hűtőszekrénybe tesszük.
Ajánlott elszeparálni a burgonyától, mert nem szeretik egymás társaságát.
Burgonya
A burgonya keményítőtartalma a hűtőszekrényben cukorrá alakul, ami aztán az ízében és állagában is megmutatkozik, főzés közben szemcsésebbé és édeskésebbé válik. Számára szintén a hűvös, sötét hely az ideális.
Dinnyefélék
Amíg egészben vannak, nem szabad hűtőszekrénybe tenni a dinnyéket, mert a hűtés meggátolja az érési folyamatokat. Ízük és állaguk is frissen a legjobb. De nyilván, ha van egy hatalmas dinnyénk, amit felvágtunk, és nem tudunk egyszerre megenni, a romlás elkerülése végett a maradékát szükséges hűteni, még ha ez kedvezőtlenül is befolyásolja ízét és textúráját.
Banán

Elegendő szobahőmérsékleten tartani, már csak azért is, mert a hűtőszekrény miatt idő előtt megbarnul a bőre, viszont megszakad az érési folyamat, ezért a belseje nem fog rendesen megérni.
Avokádó
Csonthéjas termések: barack- és szilvafélék, mangó
Mivel ezek a gyümölcsök képesek utóérni, leggyakrabban éretlenül szedik őket, hogy kibírják a hosszú szállítást. Viszont a hűtőszekrényben nem tudnak tovább érni, csak senyvednek és fonnyadnak.
Kenyér
Éppenséggel a hűtőszekrényben tartózkodás a kenyérnek sem tesz igazán jót. Sőt hamarabb romlik és elveszti nedvességtartalmát (kiszárad), mint ha szobahőmérsékleten, a tárolására kialakított tartóba tennénk.
Ha nem fogyasztunk túl sok kenyeret, érdemes kisebb kiszerelésűt venni, amit frissen meg tudunk enni, vagy a maradékot szeletelve lefagyasztani.
Méz
Ha túlságosan hidegben tartjuk, elősegítjük kristályosodását, besűrűsödését. A méznek tökéletesen megfelel, ha szobahőmérsékleten vagy egy hűvös kamra polcán ücsörög.
Kávé
Hűtőszekrényben tartásának kedvezőtlen következménye, hogy magába szippantja más élelmiszerek illatát, ami aztán meggátolja, hogy élvezettel kortyoljuk el forró italunkat. Mivel azt szeretnénk, hogy megőrizze frissességét és aromáit, jobb helyen van szobahőmérsékleten, egy légmentesen záródó edényben. Egyébként a legjobb eredményt akkor érjük el, ha szemes kávét veszünk, és legfeljebb néhány napra valót őrlünk meg előre.