0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Ne hűtsük! 10 élelmiszer, ami ledermed még a hűtőszekrény gondolatától is

A meleg idején a hűtést igénylő élelmiszereket minél hamarabb hűtőszekrénybe kell tenni. Hasznos magunkkal vinni egy hűtőtáskát, amikor bevásárolni megyünk, hogy ne szakadjon meg a hűtőlánc. De vannak olyanok, amelyeknek pont nem tesz jót a hűtés...

Ezért érdemes szólni azokról az élelmiszerekről, melyek szinte szó szerint irtóznak a hűtőszekrény közelségétől.

Paradicsom

paradicsom

Sikítva szaladna ki a hűtőszekrényből, ha volnának lábai, de ezek híján legfeljebb kigurulni tud.

A hűtés károsítja a textúráját, gátolja az érési folyamatot, csökkenti az ízét, és ezek közül egyik sem különösebben kívánatos.

Hűtőszekrény helyett tartsuk inkább hűvös, száraz, napfénytől védett helyen.

Hagymafélék

A hűtés megrongálja a vöröshagyma szerkezetét, megváltoztatja az ízét, illetve könnyebben megpenészedhet miatta. A fokhagyma íze csökken, gumiszerűvé válik, és hamarabb megpenészedik, ha hűtőszekrénybe tesszük.

A hagymafélék akkor őrzik meg ízüket és szöveteik optimális állapotát, ha hűtőszekrény helyett sötét, hűvös, jól szellőző helyen tároljuk őket.

Ajánlott elszeparálni a burgonyától, mert nem szeretik egymás társaságát.

Burgonya

burgonya

A burgonya keményítőtartalma a hűtőszekrényben cukorrá alakul, ami aztán az ízében és állagában is megmutatkozik, főzés közben szemcsésebbé és édeskésebbé válik. Számára szintén a hűvös, sötét hely az ideális.

Dinnyefélék

görögdinnye

Amíg egészben vannak, nem szabad hűtőszekrénybe tenni a dinnyéket, mert a hűtés meggátolja az érési folyamatokat. Ízük és állaguk is frissen a legjobb. De nyilván, ha van egy hatalmas dinnyénk, amit felvágtunk, és nem tudunk egyszerre megenni, a romlás elkerülése végett a maradékát szükséges hűteni, még ha ez kedvezőtlenül is befolyásolja ízét és textúráját.

Fontoljuk meg a kisebb dinnye vásárlását, vagy ha van rá mód, fogyasszuk el nagyobb társaságban.

Banán

banán
Fotó: Unsplash

Elegendő szobahőmérsékleten tartani, már csak azért is, mert a hűtőszekrény miatt idő előtt megbarnul a bőre, viszont megszakad az érési folyamat, ezért a belseje nem fog rendesen megérni.

Avokádó

avokádó

Az avokádót helyesebb szobahőmérsékleten tartani, mert a hűtéssel leállítjuk az érlelődését, és kevésbé vonzó állagú, ízetlen gyümölcsöt kapunk.

Csonthéjas termések: barack- és szilvafélék, mangó

Mivel ezek a gyümölcsök képesek utóérni, leggyakrabban éretlenül szedik őket, hogy kibírják a hosszú szállítást. Viszont a hűtőszekrényben nem tudnak tovább érni, csak senyvednek és fonnyadnak.

Kenyér

teljes kiőrlésű kenyér

Éppenséggel a hűtőszekrényben tartózkodás a kenyérnek sem tesz igazán jót. Sőt hamarabb romlik és elveszti nedvességtartalmát (kiszárad), mint ha szobahőmérsékleten, a tárolására kialakított tartóba tennénk.

Arról nem is beszélve, hogy a hűtőben magába gyűjthet olyan szagokat, amik nemkívánatos ízűvé teszik.

Ha nem fogyasztunk túl sok kenyeret, érdemes kisebb kiszerelésűt venni, amit frissen meg tudunk enni, vagy a maradékot szeletelve lefagyasztani.

Méz

méz

Ha túlságosan hidegben tartjuk, elősegítjük kristályosodását, besűrűsödését. A méznek tökéletesen megfelel, ha szobahőmérsékleten vagy egy hűvös kamra polcán ücsörög.

Kávé

Hűtőszekrényben tartásának kedvezőtlen következménye, hogy magába szippantja más élelmiszerek illatát, ami aztán meggátolja, hogy élvezettel kortyoljuk el forró italunkat. Mivel azt szeretnénk, hogy megőrizze frissességét és aromáit, jobb helyen van szobahőmérsékleten, egy légmentesen záródó edényben. Egyébként a legjobb eredményt akkor érjük el, ha szemes kávét veszünk, és legfeljebb néhány napra valót őrlünk meg előre.

Mindannyian ízletes és tökéletes állagú zöldségeket, gyümölcsöket szeretnénk. Ha megtanuljuk helyesen tárolni élelmiszereinket, jobb minőségűek maradnak. Így több örömben lesz részünk és kevesebb is végzi a szemétben.
Ez is érdekelheti:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: