0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 25.

Kincsek a diófáról – nyáron is!

Ha dió, akkor hajlamosak vagyunk csupán a termésére gondolni, mint a bejgli alapanyagára. Ám ne felejtsük el, hogy a növénynek majdnem minden része hasznosítható. Merüljünk hát el egy kicsit abban, hogy mi minden van a kezünkben itt a nyár közepén!

dió Szerző: Nemcsák László

Nemcsak az érett, finom diótermés, de a kevésbé ismert zöld dió, sőt a diólevél is rengeteg kincset rejt. Ezek nem csupán ínycsiklandó ételek és italok alapanyagául szolgálnak, de számos gyógyhatással is rendelkeznek. Feltárjuk a zöld dió és a diólevél sokoldalú felhasználási lehetőségeit, és megosztunk néhány különleges receptet is.

Zöld dió

A zöld dió, avagy dióburok a dió éretlen termése, mely júniusban gyűjthető. A népi gyógyászatban azt tanácsolják, hogy Szent Iván napján a legjobb leszedni, mert ekkor még késsel átvágható és ilyenkor a legmagasabb a C-vitamin-tartalma is. Érdemes tudni, hogy

a zöld dióban hatszor annyi C-vitamin van, mint a fekete szederben, kilencszer annyi, mint a csipkebogyóban és negyvenszer annyi, mint a narancsban!

Kesernyés íze és roppanós textúrája sokrétűen felhasználható a konyhában.

Lekvár és befőtt

A lekvárhoz vágjuk kis darabokra a diót és főzzük össze cukorral. Fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, citromhéjjal, de akár naranccsal is. A befőtthöz a diót elő kell főzni, majd cukros szirupban üvegekbe rakni.

diólekvár

Likőr

A zöld dió kiváló alapanyag házi likőrökhöz.

A diókat alkoholban áztatják, majd fűszerekkel ízesítik, így készíthető borsos, mézes, sőt vaníliás likőr is.

Legnépszerűbb viszont a diópálinka.

diós ital

Savanyúság

A savanyított dió pikáns ízt kölcsönöz salátáknak, szendvicseknek és húsételeknek. Ehhez a diót ecetes-cukros lében kell főzni, majd üvegekbe rakni.

Fűszer

Szárítsuk meg, majd őröljük porrá a zöld diót.

A dióport használhatjuk süteményekbe, pörköltekbe, sőt, akár joghurtba is keverhetjük.
Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: