dió Szerző: Nemcsák László
Nemcsak az érett, finom diótermés, de a kevésbé ismert zöld dió, sőt a diólevél is rengeteg kincset rejt. Ezek nem csupán ínycsiklandó ételek és italok alapanyagául szolgálnak, de számos gyógyhatással is rendelkeznek. Feltárjuk a zöld dió és a diólevél sokoldalú felhasználási lehetőségeit, és megosztunk néhány különleges receptet is.
Zöld dió
A zöld dió, avagy dióburok a dió éretlen termése, mely júniusban gyűjthető. A népi gyógyászatban azt tanácsolják, hogy Szent Iván napján a legjobb leszedni, mert ekkor még késsel átvágható és ilyenkor a legmagasabb a C-vitamin-tartalma is. Érdemes tudni, hogy
Kesernyés íze és roppanós textúrája sokrétűen felhasználható a konyhában.
Lekvár és befőtt
A lekvárhoz vágjuk kis darabokra a diót és főzzük össze cukorral. Fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, citromhéjjal, de akár naranccsal is. A befőtthöz a diót elő kell főzni, majd cukros szirupban üvegekbe rakni.
Likőr
A zöld dió kiváló alapanyag házi likőrökhöz.
Legnépszerűbb viszont a diópálinka.
Savanyúság
A savanyított dió pikáns ízt kölcsönöz salátáknak, szendvicseknek és húsételeknek. Ehhez a diót ecetes-cukros lében kell főzni, majd üvegekbe rakni.
Fűszer
Szárítsuk meg, majd őröljük porrá a zöld diót.