Most van itt a szezonja a befőzésnek, amivel kis kreativitással remek egyedi és ízletes ajándékok készíthetők. Pár órát rászánva egész évben egyedi és finom ajándékokkal lephetjük meg a születésnaposokat, névnaposokat, hiszen a gasztro-ajándékok minden ünnepre megfelelőek…
Íme néhány recept, hogy különleges gasztro-ajándékok készülhessenek – akár egész évben:
Hamis limelekvár mentával:
500 g megtisztított cukkinit vágjunk apróra, öntsünk rá 150 g cukrot és kezdjük el főzni alacsony lángon. Miután levet engedett, kissé emelhetünk a hőfokon. A megpuhult cukkinit botmixerrel dolgozzuk „simára”, majd adjuk hozzá 2-3 lime levét, és húsát (a héjából csak akkor reszeljünk bele, ha kezeletlen), valamint néhány szál finomra vágott mentát. Ismét forraljuk fel, sűrítsük be, majd töltsük csinos üvegekbe, és lezárás után tegyük száraz dunsztba.
Borsos fügelekvár:
1500 g érett fügét tisztítsunk meg és daraboljunk fel. Öntsünk rá 200 g cukrot, keverjük el, és egy órán keresztül pihentessük. Tegyük vastagtalpú lábasba, és kezdjük el melegíteni figyelmesen. Adjuk hozzá 1 bio citrom levét és reszelt héját, valamint 1 púpozott evőkanál pektinport 100 g cukorral elkeverve. Mikor felforrt, ízesítsük frissen zúzott hosszúborssal, rotyogtassuk néhány percig, majd adagoljuk. A lezárt üvegeket, 5 percre állítsuk fejjel lefelé, majd száraz dunsztban hűtsük ki.
Szilvacsatni:
néhány csepp avokádóolajban pirítsunk 3 percig 2-2 vékonyra szeletelt mogyoróhagymát, és csilit, valamint 2 teáskanál reszelt gyömbérgyökeret. Adjunk hozzá ½ teáskanál fahéjat és egy csipet őrölt szegfűszeget. Adjunk az egyveleghez 650 g kimagozott, összedarabolt, érett szilvát, 120 g datolyát, ¼ teáskanál sót, és 100 ml almaecetet. Forraljuk fel, és lassú tűzön pároljuk 20 percig, majd vegyük le a fedőt, és főzzük további 20 percig kevergetve. Még forrón adagoljuk kisebb, sterilizált üvegekbe, zárjuk le, fordítsuk 5 percre fejjel lefelé, végül tegyük száraz dunsztba.
Málnás ecet:
egy befőttes üvegbe tegyünk 250 g megtisztított málnát, öntsük fel fél liter fehérborecettel, és érleljük lefedve legalább 2 hétig. Szűrjük át, és töltsük csinos, kiöntővel ellátott, ecet tárolására alkalmas üvegbe. Sötét, hűvös helyen tároljuk.
Szedres gin:
tegyünk 500 g szedret, 180 g finom szemcséjű cukrot, 3-3 babérlevelet és szegfűszeget, 10 szem egész, fekete borsot, és 700 ml száraz gint egy 1,5 literes, sterilizált, üvegbe. Óvatosan keverjük meg, ügyelve arra, hogy a szeder ne törjön össze, majd zárjuk le, és hagyjuk állni két hétig, közben minden második nap rázzuk meg az üveget, hogy a cukor feloldódjon. Aztán szűrjük át az italt tiszta üvegekbe, zárjuk le, és sötét, hűvös helyen helyezzük biztonságba. (A gyümölcsmaradékot felhasználhatjuk más étel vagy ital készítésénél.)
Ráadásul a saját készítésű gasztro-ajándékok egyedi és kedves meglepetést okoznak majd.