0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 15.

Kamilla: e szerény gyógyvirág rivaldafénybe kerülhet a konyhánkban

A kamilla az emberiség egyik legősibb, legismertebb, és legtöbbet használt gyógynövénye, aki előtt (nap)fényes jövő áll. Népszerűsége azzal is magyarázható, hogy rengeteg probléma kezelésében tud nekünk segíteni.

Egyes esetekben ugyan lassabban hat, mint a gyógyszerek, viszont sokkal kíméletesebben dolgozik rajtunk. Tekintsük most át röviden, milyen tünetek és állapotok esetében érdemes a kamillához fordulnunk segítségért.

kamillaMegnyugtat

Ha szép álmokat nem is tud garantálni, egy csésze kamillatea kellemes megnyugvást nyújthat, és megkönnyíti az elalvást. Számos kísérletben bizonyult különösen ígéretesnek enyhe fokú szorongás és depresszió (különösen a szülés utáni depresszió) kezelésében.

Csillapítja a gyulladásokat

Mivel gátolja a gyulladásos vegyületek felszabadítását, hasznos segítség olyan bőrproblémák megszüntetésében, mint az ekcéma, a dermatitisz, és egyes pattanások. Forrázata fertőtleníti és gyógyítja a sebeket.

Fokozza a védekezőerőt

A kamillatea rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, így a szervezet könnyebben szembe tud szállni a kórokozókkal, illetve le tudja fülelni a rosszban sántikáló szabad gyököket. A benne található nagy mennyiségű antioxidáns lassítja az öregedést és küzd a krónikus betegségek ellen.

Elsimítja a gondokat a gyomrunkban

Enyhébb emésztési nehézségek esetén érdemes elsőként rágondolni, mivel képes ellazítani az izmokat, stimulálja az emésztést, gátolja az erjedést, kitessékeli a kellemetlen gázokat, csökkentheti a gyomorfájdalmat, és csillapíthatja az általános emésztési kellemetlenségeket.

Rendet tesz a szánkban

Egy klinikai vizsgálatban antimikrobiális és gyulladásgátló tulajdonsága miatt előnyösnek találták a kamillakivonat szájöblítőként való használatát.

Segít szabályozni a vércukorszintet

Egy patkányokon végzett kísérletben a kamillatea csökkentette a vér glükózszintjét a cukorbeteg patkányokban. Napi fogyasztása számunkra is potenciálisan hasznos lehet az étkezés utáni vércukorszint csökkentésében.

A kulináris kamilla

A kamillának kedvessége mellett van egy izgalmasabb oldala is. Mondhatnánk úgy is, hogy szívesen jár bulizni, és nemcsak a munkájának él. Szeret belemerülni az élet sűrűjébe, például egy ínycsiklandó muffinba (ahogy ezt a mindjárt következő recept is bizonyítja), egy zamatos kekszbe, vagy akár egy mámorító koktélba.

Kamillás muffin: egy tálban keverjünk össze 1/3 csésze növényi tejet, 1 teáskanál vaníliaeszenciát, 1 teáskanál citromlevet és 3 evőkanál avokádóolajat. Háromnegyed csésze lisztet szitáljunk egy másik tálba, és keverjünk hozzá ½ teáskanál sütőport, 2 evőkanál porrá őrölt kamillavirágot, ¼ csésze cukrot, és egy csipet sót. Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra. Néhány határozott mozdulattal keverjük el a száraz anyagokat a nedves összetevőkkel, majd kanalazzuk a tésztát szilikon muffin kapszlikba, 2/3-ad részig töltve azokat. Aztán az előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig.

A kamilla tényleg annyi mindenre alkalmazható: használhatjuk antioxidáns, antimikrobiális, antidepresszáns, gyulladáscsökkentő, májvédő, valamint antidiabetikus hatása miatt. De ne skatulyázzuk be gyógynövényként, fedezzük fel, hogy mire képes a konyhában!
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: