0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 17.

Burgonya: jó úton az önellátás felé

Immár 22. alkalommal rendezték meg a burgonyahelyzetet körbejáró hagyományos, sokak által várt és látogatott növényvédelmi, tápanyag-gazdálkodási és fajtabemutatót Keszthelyen.

Újdonság a Balatoni Sárga

A bemutatón a szokásokhoz híven felsorakoztatták a szaporításban lévő keszthelyi fajtákat, amelyek vetőgumóira már le lehet adni az előrendelést. Polgár Zsolt központigazgató kiemelte, hogy a keszthelyi szaporítótáblákról kizárólag szuper­elit vetőgumóval szolgálják ki a termelő és szaporító partnereiket, és ezt a jövőben is fenn kívánják tartani.

Megtekinthette a szakmai közönség az intézet legújabb fajtajelöltjét.

A Balatoni Sárga még a fajtaelismeréshez szükséges vizsgálat alatt áll, de az intézet bízik a sikerében, és előszaporítási engedéllyel már tavasszal elérhető lesz belőle vetőgumó.

A Balatoni Sárga sárga húsú, sárga héjú, vegyes hasznosítású fajta, amilyen típusú burgonyája még nem volt az intézetnek. Keményítőtartalma közepes, süt­ve és főzve is kiváló. Küllemre hasonlít a Basa fajtára, ám az salátaburgonya típus. Étkezési és termesztési minőségében a rózsahéjú Katica fajtához van közel, csomagolásra alkalmas gumóméretet termő, kifejezetten piacos fajta. Bokronként 15-17 darab lúdtojás nagyságú, szép formájú és héjminőségű gumót ad.

Balatoni Sárga burgonya
Sárga húsú, sárga héjú újdonság a Balatoni Sárga

Keszthelyi sikerfajták

Démon burgonya
Kiváló minőségű tárolási fajta a Démon

A Balatoni Rózsát, az intézet abszolút sikerfajtáját nem kell bemutatni, határainkon túl is kiváló eredménnyel termesztik. Egyre népszerűbb a sötét rózsahéjú Démon is, mind nagyobb területen termelik az országban. Lisztesebb fajta, a legkiválóbb ízminőségű sütnivaló burgonya, de főzve is fogyasztható. Kiegyenlített gumóméretű, rendkívül stabil gumóformájú, hosszú nyugalmi idejű, könnyen tárolható, őszi betakarítású burgonya.

A kistermelők és a háztáji termelők körében töretlen népszerűségnek örvend a Hópehely.

Halvány rózsaszínbe hajló sárgásbarna héjú, kerekded alakú, fehér húsú, nagy-középnagy gumóméretű, középmélyen ülő rügyekkel. Könnyen hámozható, enyhén lisztes, finom hússzerkezetű, kiváló ízű, univerzális étkezési burgonya. Minden típusú burgonyás étel elkészítésére alkalmas.

Visszavetés feltételekkel

Botond burgonya
Hajtatásra, korai burgonyának alkalmas a Botond

A keszthelyi nemesítésű rezisztens fajtákkal alacsony önköltséggel kiváló étkezési burgonya termeszthető. A Keszthelyen termelt szuperelit vetőgumó mint kiindulási alapanyag három-négy évig minőség- és hozamromlás nélkül visszaültethető, természetesen a technológiai fegyelem betartásával.

A saját felhasználásra történő, egy hektárnál nagyobb területű újraszaporítás adminisztratív feltétele, hogy ezt a szándékot bejelentse a termelő a Fajtaoltami Nonprofit Kft.-nek és megfizesse a jelképes, hektáronként 22 500 forintos fajtaoltalmi díjat, amit a nemesítő visszakap,

emlékeztetett Polgár Zsolt.

 

Ezen túlmenően célszerű bejelenteni az utánszaporítást a területileg illetékes kormányhivatal növényvédelmi osztályánál is, hogy karantén kórokozókra végezzék el a növényvédelmi szemlét. Így a termelő védve van, ha később egy esetleges szúrópróbaszerű vizsgálat során karantén kórokozót találnak az étkezési burgonyában. Ugyanis fémzár hiányában az előzetes szemlével tudja a termelő igazolni azt, hogy kórokozómentes vetőgumót vetett, és az esetleges zárlat esetén kártérítésre is jogosult.


Termékeny pályafutás

Lönhárd Miklósnak Polgár Zsolt és Bóna Lajos gratulált
Lönhárd Miklósnak Polgár Zsolt és Bóna Lajos gratulált

A rendezvény keretében több évtizedes nemesítői munkásságáért a Magyar Növénynemesítők Egyesülete elismerésben részesítette Lönhárd Miklóst, a keszthelyi Burgonyakutatási Központ korábbi vezetőjét. A 85 éves, mindmáig aktív szakembert Bóna Lajos, az egyesület elnökhelyettese méltatta.

Lönhárd Miklós 1965 és 1995 között vezető kutatóként dolgozott az intézetben. 16 burgonyafajta kötődik a nevéhez, így például az Őszirózsa, a Ciklámen, a Sarolta, a Kánkán, a White Lady, a Góliát, valamint a ma is szaporításban lévő sikerfajta, a Hópehely.

Szakmai munkája, illetve a fiatal kutatók mentorálása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a hazai burgonyanemesítés még ma is létezik, sőt fejlődik, vannak nagyon sikeres magyar burgonyafajták.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: