Brazíliában, a világ legnagyobb kávétermelő országában, az idei kávészüret a szokásosnál gyorsabban halad. Az arabica termőterületek 60%-án, a robusta termőterületek pedig 80%-án már végeztek a betakarítással. Azonban a terméshozamok sajnos elmaradnak a várakozásoktól.
Elemzők és agronómusok szerint az átlagosnál szárazabb időjárás és a magasabb hőmérséklet felgyorsította a munkákat, de sajnos ártott a növények fejlődésének is, ami miatt a termés gyengébb lesz a tervezettnél.
Arabica -10, robusta -5 százalék
Egy brazil exportőr szervezet, a Cecafe szerint a piaci előrejelzések alapján a robusta termés 10%-kal kisebb lesz az eredetileg vártnál, míg az arabica termés 5%-kal lehet kisebb. A Safras & Mercado tanácsadó cég szerint a robusta termés várhatóan 8% és 14% közötti mértékben csökkenhet. Bár az arabica termésre vonatkozóan nem közöltek pontos véleményt, a babok kisebb méretűek lettek.
Két termelői szövetség is adott ki nyilatkozatot a termeléskiesésről. A Jaguare Rural Union, amely az Espirito Santo államban található robusta termelőket képviseli, azt mondta, hogy a helyi termelés akár 35%-kal is visszaeshet. Egy másik szakszervezet, a Sao Paulo állambeli Garcában 30% körüli veszteséget becsült.
A kereskedők általában túlzónak tartják a gazdákhoz kötődő csoportok ilyen kijelentéseit. Egy Minas Gerais államban működő bróker elmondta, hogy a betakarítás előrehaladtával a közelmúltban javult a bab mérete, de a jó minőségű, nagyméretű babok árprémiuma jelenleg nagyon magas.
A Rabobank kiemelte: a magasabban fekvő kávéültetvények kevésbé szenvedtek, de az alacsonyabb fekvésű növényeknek fokozott hőséggel kellett szembenézniük. Így a bab nem fejlődött megfelelően – mondta Jonas Ferraresso agronómus, aki Sao Paulo és Minas Gerais államokban több gazdaságnak ad tanácsot. Úgy véli, hogy
A következő hetek kritikusak lesznek. Az ősz már itt van, és a gazdák remélik, hogy a napsütéses időjárás megőrizni a babok minőségét.