0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Kerti növények regénye: történelmi utazás kincsek nyomában

Dr. Surányi Dezső könyve, a Kerti növények regénye kellő figyelem híján könyvtárak és antikváriumok mélyén porosodó ritka kincsként várja jobb sorsát. Fedezzük hát fel újra!

Évezredes gyümölcsök növények

Kerti növények regényeA Pomona ajándékai fejezet a gyümölcstermő növények történetét vizsgálja. Maga Pomona a fán termő gyümölcsök római isten­asszonya, aki fallal körülzárt kertjében óvta csodás gyümölcseit.

A legkedvesebb gyümölcsfajoknak a különböző kultúrákban külön istenségük is volt,

a gránátalmának a kánaáni Asztarté, a lótusznak Buddha, a szőlőnek Dionüszosz, az olajfának pedig Athéné.

Hazai gyümölcstermesztésünk legrégebbi forrásai az oklevelek, amelyek már a 11. században számos gyümölcsfajt említenek. A legkorábbi leírt emlékek között szerepel az alma (almas), a berkenye (berkenefa), az eper (haperies), a mogyoró (munorau), a körte (kurtuel), valamint az egykoron nagyban fogyasztott vízinövény, a sulyom (sulmus) – a zárójelekben jelzett ótörök, szláv, latin és finnugor eredetű neveken.

És ha már a növények megbecsülésénél tartunk, álljon itt egy 1573-as levélrészlet a könyvből, melyben oltóvesszőket kér Miksa Habsburg császár Verancsics Antal esztergomi érsektől: „az oltóágakat idején gyűjtsed meg, gondosan csomagoltasd, nehogy az úton elpusztuljanak, minden egyes ágra köttess névvel jegyzett cédulát, hogy az egyiket a másiktól név szerint is meg lehessen különböztetni.”

Lippai János Posoni kert című műve a 17. századból gazdag leírása a pozsonyi érseki kertnek, és az ott termesztett gyümölcsöknek, azok korabeli termesztési és ápolási módszereinek.

A kertben egyebek között 26-féle almát, 30-féle körtét, összesen 13-féle őszi- és kajszibarackot, valamint 12-féle szilvát termesztettek.

A szilvának külön fejezetet szentelt Lippai. Ebben leírja, hogy zsírosabb (humuszos) talajban a szilva gyümölcse nagyobb. Úgy tűnik, a növény minden részét felhasználták, nem csak a zamatos gyümölcsöt. A szárított leveléből hideglelés elleni tea, a mézgájából borban főzve vese- vagy epekő törésére alkalmas főzet készült. A mézgát ezen túl a növényvédelemben is használták, vörös krétaporral elkeverve és a fák derekára kenve rovarkártevők ellen használták.

szilvafa, gyümölcsfa
Illusztráció

Az őshonos, apró, piros termésű sóskaborbolyát (Berberis vulgaris) már a 16. századtól termesztették Magyarországon. „Magostól és mag nélkül is mézbe becsinálva vagy egybetörve és liktáriumnak megfőzve csemege gyanánt eszik. Nádmézzel táblácskákat csinálván ennek levivel, azokat szomjúság és forróság ellen rágogatják”. „Némelyek bort sajtolnak ki belőle, a ki esztendeig is eláll.”

A napjainkra kissé elfeledett – újra felfedezendő – vadgyümölcsök fontos szerepet játszottak az egykori élelmezésben,

Bornemissza Anna fejedelmi udvarának bevételei között állandó jelleggel szerepelt a kökény és más vadgyümölcsök aszalványainak dézsmája, amelyekből olyan jelentős mennyiségű volt a beszolgáltatás, hogy még eladásra is jutott.

Szőlőtől a burgonyáig

Kerti növények regényeDionüszosz könnyei címmel külön fejezet tárgyalja a krétakor kezdetén, mintegy 100 millió éve megjelent szőlőnövény és a későbbi borkultúra történetét.

A zöldségekről szóló fejezetben olyan érdekességekről is olvashatunk, mint hogy

a burgonya Európába érkezése után kétszáz évvel még mindig dísznövény volt.

Ugyanakkor megbecsültségét jelzi, hogy a görög királynőnek burgonyavirágból kötöttek csokrot az esküvőjére 1836-ban, és Mária Antoinette sem restellte hajába tűzni a burgonyavirágot.

A burgonya élelmiszerként való népszerűsítése nehezen ment, mivel a földművesek ragaszkodtak a hagyományos gabonanövényekhez, és csak a 17-18. századi súlyos éhínség kényszerítette rá az embereket, hogy egyenek is a burgonyából.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: