Nagyon nem mindegy a szívnek sem, mit eszünk a nap során. A magas transzsírtartalmú ultrafeldolgozott élelmiszerek, – melyekből a sót sem spórolják ki – például a virslik és a chipsek kizárásával már rengeteget tehetünk érrendszerünkért, ezzel sokan tisztában is vannak. Ugyanakkor vannak kevésbé egyértelmű helyzetek is: van, hogy sajnos egy ételről akár még azt is gondolhatjuk, támogatja egészségünket, pedig valójában egyenesen ártalmasak a szívnek.
Az alábbiakban a SheFinds életmódportál dietetikusa oszt meg hármat ezek közül, és ad hasznos tippeket arra, milyen szívbarát alternatívát fogyasszunk inkább helyettük.
Kókuszolaj
A kókuszolajról hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nagyon jót tesz egészségünknek. Bár fogyasztásának tényleg vannak előnyei, azt is fontos tudni, hogy nem csak pozitív jelzők illenek rá. A kókuszolaj ugyanis magas telítettzsír-tartalmú élelmiszer, túlzott fogyasztása ártalmas a szívnek.
A szakember azt javasolja, kókuszolaj helyett használjunk inkább telítetlen zsírokban gazdag, egészséges zsírforrásokat. Ilyen például az olíva- vagy az avokádóolaj. Utóbbi sütéshez és főzéshez is alkalmas, hevíthető zsiradék, tele E-vitaminnal. Az olívaolaj pedig tökéletes friss saláták, tésztasaláták, mártogatósok, például hummusz készítéséhez.
Agavészirup
Sokan vásárolnak agavészirupot, bízva abban, hogy ezzel támogatják egészségüket. Ám azt már kevesen tudják, hogy
A dietetikus úgy gondolja, jobban tesszük, ha helyette inkább olyan természetes édesítőszereket fogyasztunk, mint például a méz vagy a szinte kalóriamentes stevia – természetesen módjával.