0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. június 16.

Egészségünk csendes gyilkosai: 3 étel, ami nagyon is árt a szívnek

Az már köztudott, hogy a magas só- és transzzsír-bevitel növeli a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ám vannak olyan egészségesnek gondolt élelmiszerek is, melyek meglepő módon szintén rizikót jelenthetnek.

Nagyon nem mindegy a szívnek sem, mit eszünk a nap során. A magas transzsírtartalmú ultrafeldolgozott élelmiszerek, – melyekből a sót sem spórolják ki – például a virslik és a chipsek kizárásával már rengeteget tehetünk érrendszerünkért, ezzel sokan tisztában is vannak. Ugyanakkor vannak kevésbé egyértelmű helyzetek is: van, hogy sajnos egy ételről akár még azt is gondolhatjuk, támogatja egészségünket, pedig valójában egyenesen ártalmasak a szívnek.

egészségtelen gyors étel, chips, popcorn, kóla, hambuerger, sült krumpli

Az alábbiakban a SheFinds életmódportál dietetikusa oszt meg hármat ezek közül, és ad hasznos tippeket arra, milyen szívbarát alternatívát fogyasszunk inkább helyettük.

Kókuszolaj

kókuszolaj

A kókuszolajról hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nagyon jót tesz egészségünknek. Bár fogyasztásának tényleg vannak előnyei, azt is fontos tudni, hogy nem csak pozitív jelzők illenek rá. A kókuszolaj ugyanis magas telítettzsír-tartalmú élelmiszer, túlzott fogyasztása ártalmas a szívnek.

Megemelkedhet tőle az LDL, azaz a rossz koleszterin szintje szervezetünkben, mely növeli a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A szakember azt javasolja, kókuszolaj helyett használjunk inkább telítetlen zsírokban gazdag, egészséges zsírforrásokat. Ilyen például az olíva- vagy az avokádóolaj. Utóbbi sütéshez és főzéshez is alkalmas, hevíthető zsiradék, tele E-vitaminnal.  Az olívaolaj pedig tökéletes friss saláták, tésztasaláták, mártogatósok, például hummusz készítéséhez.

Agavészirup

szirup

Sokan vásárolnak agavészirupot, bízva abban, hogy ezzel támogatják egészségüket. Ám azt már kevesen tudják, hogy

az édes nektárral rengeteg fruktózt visznek be, mely a máj elzsírosodásához vezethet, növelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A dietetikus úgy gondolja, jobban tesszük, ha helyette inkább olyan természetes édesítőszereket fogyasztunk, mint például a méz vagy a szinte kalóriamentes stevia – természetesen módjával.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/shefinds.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.