Fontosnak tartjuk az érték, a hagyomány megőrzését. Ennek része a saját, jó minőségű élelmiszerek előállítása. A mai világunkban szükség van egyediségre is, ezért készítjük termékeinket úgy, hogy a tradicionálist ötvözzük a kreativitással – fogalmazta meg tevékenységük lényegét, Pájer Erika, a Bóbita Birtok alapítója.
– A Bóbita Birtok a Győr-Moson-Sopron vármegyei Egyházasfaluban, azon belül is a Keresztény részében található. Férjemmel együtt, kilenc évvel ezelőtt költöztünk ide. Már akkor szerettünk volna egyedi kézműves termékeket, szörpöket, lekvárokat előállítani, és a város forgatagából csendesebb környezetbe vágytunk – idézte a kezdeteket Pájer Erika, aki férjével, Pájer Viktorral közösen vágott bele a nagy tervbe.
A családjaink körében csak konyhai kiskerteket műveltek, de a növények szeretetét és az érték létrehozását ők tanították meg nekünk. Amikor 2018-ban elkezdtünk a termeléssel foglalkozni, apránként haladtunk. Könyvekből, internetről autodidakta módon tanultuk mit hova, hogyan ültessünk. Azóta is mindig kísérletezünk, mi a legjobb a mi kertünknek, növényeinknek. Azonban az elejétől kezdve egyértelmű volt, hogy biogazdálkodást folytatunk. A terveink között mindig az szerepelt, hogy különlegességet, egyedi terméket alkossunk. Közben három gyermekünk is született, akik már kisebb-nagyobb aktivitással besegítenek a kistermelői tevékenységünkbe. Egyházasfalu tökéletes választás volt. Közel fél hektáron tudjuk megtermelni a szükséges alapanyagokat. Őstermelői tevékenységünket hat éve, 2018-ban kezdtük el. Ekkor még primőr zöldségeket, valamint a birtokunknál már meglévő korosabb gyümölcsfák terméseit kezdtük árusítani. Aztán elkezdtük a hosszabb távú terveinkhez szükséges telepítéseket. Gyümölcsfákat, piros bogyós gyümölcsbokrokat, epret ültettünk, melyek most kezdenek feldolgozásra is elegendő mennyiséget termelni. Kistermelői tevékenységünket 2023-ban indítottuk.
– Különlegességre törekszünk, termékeinkben mindig van egy kis csavar, például készítünk kávés meggylekvárt, pezsgős eperlekvárt és csokis sütőtöklekvárt. Előállítunk még hagyományos erdélyi recept alapján készült zakuszkát. Ez egész évben szerepel a kínálatunkban. Ez egy zöldségkrém, ami rengeteg zöldséget tartalmaz, és nagyon hosszú ideig főzzük. Másik különlegességünk a parajdi sóval készült gyógynövényes párna. Hat éven aluliaknak hét-, hat éven felülieknek kilencféle szárított gyógynövénnyel készül. Az ünnepi asztal királynőjére, a zölddió-befőttre viszont decemberig kell várakozniuk a kedves vásárlóinknak, megrendelőinknek.
A későbbiekben szeretnénk savanyúságokat, gyümölcsleveket, teákat is készíteni, kínálni. Az alapanyagok többsége a kertünkből származik. Amit nem mi termesztünk, nem mi állítunk elő, gondos odafigyeléssel választjuk ki.
Több próba után találtuk meg a megfelelő ízvilágot, amit szerencsére vásárlóink visszajelzése is alátámaszt. A zakuszka kilóg a sorból, az édesanyám régi receptje alapján készül. A termékeink tartósítószert nem tartalmaznak, hagyományos száraz dunsztban, illetve befőző automatával, hőkezeléssel készülnek. A céljainkról, tevékenységünkről azt mondanám: az érték, a hagyomány megőrzését fontosnak tartjuk. Ennek része a saját, jó minőségű élelmiszerek előállítása is. A mai világunkban szükség van egyediségre is, ezért készítjük termékeinket úgy, hogy a tradicionálist ötvözzük a kreativitással.