0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 8.

Veszélyben a görögök ikonikus tejterméke

Az extrém időjárás után súlyos járvány, a kiskérődzők pestise okoz gondot Görögországban. Ez pedig az ország egyik legjelentősebb termékére, a fetasajtra is hatást gyakorol.

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, Bulgária után Görögországban is megjelent a kiskérődzők pestise (Peste des petits ruminants, PPR), ami azóta egyébként már Romániában is elterjedt.

Fotó: Pixabay
Fotó: MMG archív

A kór Görögországban leginkább Thesszália régiót érinti, ami komoly csapás a lágysajtokra épülő gazdaságok számára.

A görög lágysajtok – így például a fetasajt – 40%-át a Thesszália régióban tenyésztett juhok és kecskék tejéből állítják elő. Az ország gazdaságához jelentősen hozzájárul a fetasajt, amiből évente nagyjából 140 ezer tonnát állít elő az ország, mely 65 százalékát exportálja.

Bár a betegség emberre nem veszélyes, így a fertőzött állatok húsa és teje is ehető, az állományra nézve kockázatos. Így az EU-s protokollok szerint, amennyiben egy fertőzött példányt találnak, az állomány kényszervágását rendelik el.

A sajttermeléssel foglalkozó gazdálkodók helyzetét tovább nehezíti, hogy a régióban tavaly ősszel rendkívül csapadékos időjárást tapasztaltak, mely súlyos árvizekhez vezetett. A termőterületek jelentős része víz alá került, ez szintén negatívan érintette a régió tejtermelési ágazatát (is).

Forrás: magyarezogazdasag.hu/euronews.com

Magazin ajánló: