0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 8.

Minden eddiginél drágábban kelt el a rekorder sajt: te fizetnél érte ennyit?

Soha ilyen drágán nem kelt el aukción sajt: a Cabrales típusú különlegességet a valaha volt legmagasabb áron vásárolta meg egy licitáló az 54. „Év Legjobb Cabralese” versenyen, melyet Spanyolország Asztúria tartományában rendeztek hétfőn.

A tejtermék két és fél kilója potom 36 ezer euróért, azaz nagyjából 14 163 110 forintért kelt el az aukció során. A rekorder Cabrales kéksajt a festői Picos de Europa hegység egy kicsiny falujából származik – írja a La Vanguardia spanyol hírportál.

spanyol sajtok
Asztúriai sajtok, köztük a Queso de Cabrales (sajt Cabralesből)
Fotó: Wikimedia Commons

A Guiness rekorder sajtkészítő címmel az Ángel Díaz Herrero manufaktúra büszkélkedhet, melyért 14 másik sajtkészítővel kellett megmérkőznie a rendezvény során.

Az élelmiszer kikiáltási ára 3000 euró (kb. 1 179 766 forint) volt, az alkudozásban végül Iván Suárez, az asztúriai Llagar de Colloto étterem képviselője győzedelmeskedett, aki 36 ezer eurót kínált a két és fél kilós sajtdarabért cserébe.

A vendéglátóegység egyébként már a tavalyi évben sem fukarkodott, a 2023-as eseményen is a Lllagar de Collo volt a legmagasabb összeget ígérő licitáló.

kéksajt
Illusztráció: Freepik

Barlangi sajt aranyáron?

A Cabrales egyike a több mint 300, Asztúria-tartományban hagyományosan készített sajtoknak. A tejterméket 2-4 hónapig érlelik, nagyüzemek helyett a természet lágy ölén, barlangokban.

A barlang párás környezete ugyanis elősegíti a Penicillium baktériumok szaporodását, melyektől a sajt penészessé válik.

Tradicionálisan készülhet kizárólag tehéntejből, de az sem ritka, hogy a tehénét kecske vagy juh tejével keverik az erőteljesebb ízélmény érdekében. Gazdag textúra, intenzív íz és kék-fehér külső jellemzi a tradicionális spanyol gasztrokülönlegeséget.

tradicionális sajtkészítés
Cabrales sajtok készülnek a barlangban
Fotó: Wikimedia Commons
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/lavanguardia.com

Magazin ajánló: