Az utóbbi évtizedekben főként málna-, szeder-, kajszi- és szilvaültetvények övezték a települést. nézsai
A kétezres évektől az egykori Frigoland Hűtő és Kereskedelmi Kft. volt a termesztés és feldolgozás motorja, a legjobb éveiben ötven embert is foglalkoztatott és ötszáz család alkotta a beszállítói kört. Ennek főként a 2008-as gazdasági válság vetett véget, de egyéb okok is közrejátszottak a hűtőház megszűnésében, vázolja a helyzetet Kucsera János őstermelő, aki jelenleg Nógrádi Aranymálna nevű családi gazdaságában viszi tovább a bogyósok termesztését.
A falu szélén kísérteties képet fest a jelenleg működésképtelen, egykor modern technikával felszerelt hűtőház. Mégis itt beszélgetünk az ültetvény tulajdonosával, aki dolgozója volt a létesítménynek, most pedig egyes részeit raktározásra bérli a jelenlegi tulajdonostól.
Integrátorként összefogta a termesztést, intézte az öntözést. Közben többen is lemorzsolódtak, végleg pedig akkor hagytak fel a műveléssel, amikor már egyáltalán nem lehetett eladni a málnát, 2013-ban túltermelési válság alakult ki, az utcára öntötték a termést. Ez volt az az időszak, amikorra Lengyelországban annyira felfejlesztették a termelést, hogy nagy mennyiségben, olcsón tudták értékesíteni a málnát és a szedret az európai országokban.
Kucsera János nem adta fel. Az egykori hűtőház 20 hektáros területéből vásárolt meg 4 hektárt, amelyen jelenleg málnát, szedret és bodzát termeszt. A családi gazdaság bérli a hűtőház egy részét raktározásra, és használják a felújított öntözőrendszert.
Csúcstermést szüreteltek
Málnát 2,5 hektáron termeszt és a magyar nemesítésű Fertődi zamatos fajtára esküszik, ami hazánkban a legkeresettebbek közé tartozó málna. A téli fagyokkal és a betegségekkel szemben ellenálló, ezért kiváló a termésbiztonsága.
– A kutatóintézetből mi hoztuk Nézsára ezt a fajtát, nagyon meg vagyunk elégedve vele, osztja meg tapasztalatait a termelő.
Kisebb mennyiségben Polana fajtát is termesztenek, ez az egyik legrégebbről ismert lengyel málna. Egyike a legkönnyebben kezelhető sarjon termő fajtáknak. Kemény, élénkvörös bogyókat hoz, amelyek sok napsütés hatására lilássá válhatnak. Íze savanyú. Jól tűri a szállítást, ezért friss fogyasztás mellett élelmiszeripari felhasználásra és mélyhűtésre is alkalmas.