0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Semmiképp ne úgy idd a matcha teát, ahogy eddig! Mutatjuk, valójában hogy kell

Bár a zöld italt már évszázadok óta kortyolgatja az emberiség, az elmúlt években lett csak igazán divatos. Szinte nincs olyan, aki ne ismerné a matchát: a kérdés már csak az, tudod-e, hogy kell elkészíteni.

Mi a helyzet a növényi tejjel?

A növényi tejek nem befolyásolják a katekin felszívódását, így ebből a szempontból

előnyösebb zab, mandula vagy egyéb növényi alapú folyadékkal felönteni a matcha teát.

Ám a vegán italnak is vannak hátulütői: a növényi tejek jóval kevesebb fehérjét tartalmaznak, így napi ajánlott proteinbevitelünk teljesítéséhez sem igazán járulnak hozzá.

Ha minőségi, akkor csakis japán matcha

A minőségi alapanyag talán még a tejnél is fontosabb. Amennyiben otthoni matcházást tervezünk, mindenképp válasszunk kiváló minőségű teát! A jófajta matcha élénkzöld színű, összetevői közt csak tiszta matcha szerepel, selymes, fényes, egyenletes porállagú. A legkiválóbb matcha a japán Uji, Nishio vagy Kiotó térségéből származik.

A legtöbb szakember napi 2-4 gramm matcha elfogyasztását javasolja, egy ital elkészítéséhez pedig nagyjából 1 gramm szükséges belőle.

A víz semmiképp ne legyen forróbb, mint 85 Celsius fok, akkor ugyanis kevésbé tudja kifejteni pozitív hatásait. Ne feledjük, a matcha tea is tartalmaz koffeint, így lefekvés előtt 6 órával már ne fogyasszuk!

Azt is fontos tudni, hogy – mint a legtöbb szuperélelmiszer – a matcha tea jótékony hatásait sem egyik napról a másikra fogjuk érzékelni. Ám ha rendszeresen fogyasztjuk, hosszú távon tapasztalhatjuk, hogy az ital segít csökkenteni a korral járó egészségügyi problémákat, legyen szó esztétikáról vagy a betegségek elkerüléséről.

jeges matcha tea
Fotó: Unsplash

Fotók: Freepik, Unsplash

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/huffpost.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.