0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Kihívások és feladatok a fűszerpaprika-termesztésben

Mi szükséges ahhoz, hogy fennmaradjon a termesztési kedv, és milyen árat fizetnek a fogyasztók az ágazat hanyatlásáért? A helyzet megértésében Gáll Tibor, a kalocsai székhelyű MATE KERTI Zöldségtermesztési Kutatási Osztály vezetője segített.

Újabb fajták, típusok

chili paprika
Fotó: Freepik

A fajtaválaszték is folyamatosan átalakul, az elmúlt években még mindig meghatározó konstans fajták (Szegedi 80, Szegedi 178, Kaldom, Kalorez, Mihálytelki, Meteorit) és a termesztésben már bizonyított régebbi hibridek (Bolero F1, Palotás F1, Jubileum F1, Szikra F1) mellett folyamatosan jelentek meg az új rezisztenciacsomaggal rendelkező hibridek (Hetényi parázs F1, Hetényi Triász F1) és a termékszerkezet-változás következtében a jalapeño- és chilifajták (Rioverde F1, Fundador F1, Hot Met F1). Ez utóbbi fajtakör terjedésében szerepet játszik, hogy a csípős krémek és szószok alapanyagaként a kisebb szá­razanyag-tartalommal rendelkező fajták aránya folyamatosan nő.

A nagyobb termésméret, a jobb szedhetőség a termesztők számára is vonzóbbá teszi ezeket a fajtákat, de fontos, hogy a beszállított tételek – a termelői igények mellett – a feldolgozóipar elvárásainak is megfeleljenek.

A hagyományos, elsősorban őrlemény készítésére termesztett, magas szárazanyag-tartalmú fajták gépi betakarítása – a gyorsabb termésromlás miatt – mindig gondot okozott. A krém- és szószgyártás esetében azonban a betakarítást gyors feldolgozás követi, ezért a gépi szedés probléma nélkül a termelési láncba illeszthető. Ezekkel a fajtákkal a hagyományos fűszerpaprikáknál lényegesen nagyobb hozam érhető el, mivel a jalapeñót vastag hús, magas víztartalom, nagy termésméret és termésátlag jellemzi. Egy intenzív termesztésű fűszerpaprika-hibrid jó esetben hektáronként 25 tonnát terem, ugyanakkor egy jalapeño akár 55 tonnára is képes.

A félintenzív és hagyományos termesztésben a hektáronkénti termésátlag 10 és 20 tonna, a helyre vetett fűszerpaprikából pedig 14 tonna körül szüretelnek. Intenzív termesztésben az alkalmazott fajták genetikai potenciálja által meghatározott termésátlag hektáronként 25-30 tonna, a technológiai fegyelem betartásával maximum 35 tonna. A jalapeño típusú fajták a dobogó tetején találhatóak 45-55 tonnás hozammal.

Csípős és csípősségmentes szabad elvirágzású fajtákat és hibrideket nemesítenek, magyarázta a kutatóközpont vezetője.

A hibridnemesítési programban a szülővonalak rezisztenciagéneket tartalmaznak a baktériumos levélfoltossággal (Xanthomonas campestris pv. vesicatoria), a dohány mozaik vírussal (TMV) és a paradicsom bronzfoltosság vírussal (TSWV) szemben. Cél a jobb minőségi paraméterekkel rendelkező, multirezisztens hibridek nemesítése, melyek ellenállóbbak, tolerálják a klímaváltozás okozta stresszhatásokat, és megfelelnek a csökkenő növényvédőszer-felhasználással szembeni elvárásoknak.

A fejlődés három feltétele

chili paprika
Fotó: Freepik

Mint Gáll Tibor elmondta, a MATE KERTI Zöldségtermesztési Kutatási Osztályon a nemesítési vonalak előállítása során rezisztenciagéneket tartalmazó kettős haploid vonalakat használnak fel, amelyek jelenlétét molekuláris markerezéssel igazolják.

Az ehhez szükséges infrastruktúra helyben nem áll rendelkezésre, azt a MATE szervezetén belül a Genetika és Biotechnológia Intézet biztosítja együttműködés keretében.

A többi zöldségkultúrához hasonlóan a drónos állományfelvételezésen alapuló tápanyagellátás, a drónos növényvédelem rövid időn belül közvetlenül is javíthatja az intenzív szabadföldi termesztéstechnológia hatékonyságát. A legkorszerűbb szenzorokkal, felismerő rendszerekkel, mesterséges intelligenciával ellátott, tökéletes színre válogatást lehetővé tévő, és elérhető árú szedőgép megjelenése pedig nagy segítség lenne az ágazat, a termelők számára.

A magyar fűszerpaprika-termesztés fennmaradásához Gáll Tibor szerint három fő területen szükséges változást elérni. Elsősorban a termesztési eljárások korszerűsítésére: stressztűrő, ellenállóbb hib­ridekre, a gépi szedés és a digitalizáció megoldására, valamint magasabb, stabilabb hozamokra van szükség. A fejlődés második lába az erős és stabil feldolgozóipar, hogy a kiemelkedő minőségű alapanyag jövedelmező feldolgozott termékként, például krémek, szószok, füstölt cikkek formájában értékesüljön.

Harmadik feladat a marketing erősítése, a hagyományos termék újrapozicionálása a hazai és a nemzetközi gasztronómiában egyaránt.
Ez is érdekelheti:
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: