A hazai fűszerpaprika-termesztés átalakulóban van. A termőterület a rendszerváltás óta folyamatosan csökken, a minden gazdálkodót érintő kihívásokkal, mint a szeszélyes időjárás, a kevés és egyenlőtlen eloszlású csapadék, és az egyre nehezebb növényvédelem, pedig a fűszerpaprika-termelőknek is szembe kell nézniük.
A fűszerpaprika-ágazat jelenlegi helyzete több évtizedes folyamat eredménye, magyarázta Gáll Tibor. Az EU-csatlakozást követően beáramló olcsó külföldi – többnyire kínai, dél-amerikai és szerbiai – féltermék folyamatosan alacsonyan tartotta a termelői árakat, gyengítve ezzel a termelői bázist.
A hazai fűszerpaprika-termőterület a folyamatos csökkenés után az utóbbi öt évben mintegy megfeleződött, így 2023-ban már az ezer hektárt sem érte el. Ennek számos oka van, jelentős tényező a növényápolást és a betakarítást végző dolgozók hiánya, a növekvő energiaköltségek és a szabadföldi termesztés jövedelmezőségének magasabb kockázata. A gazdaságosnak tekinthető 20-30 tonnás hektáronkénti hozamhoz képest az átlagtermés 8-9 tonna körül alakult az elmúlt években. A nem intenzív technológiával dolgozó gazdálkodók egy részénél ezért nem gazdaságos és költséghatékony a termelés.
A jelenlegi 1000-1200 hektár termőterület számottevő növelésére a szakember nem lát nagy esélyt. A nagyobb feldolgozók a kialakult nyomott árszint következtében beépítették az import féltermék felhasználását a termelésükbe, ezért náluk nem várható többletigény a magyar fűszerpaprikára.
Az eredetvédett, prémium termékek arányának növelésével, az exportpiacok stabilizálásával szintén lehetne kismértékű fellendülést elérni. Ezek készítése megbízható értékesítési csatornák esetén megfelelő megtérülést biztosít a gazdák számára.
Főként őrölten visszük ki
A hazai fűszerpaprika külkereskedelmi egyenlege évek óta negatívumot mutat, tehát nem vagyunk teljesen önellátók. A 2000 tonna körüli kivitel kétszeresét, mintegy 4000 tonnát hozunk külföldről. A KSH export-import adatai azt mutatják, hogy főként az Európai Unión kívülről áramlik féltermék hazánkba.
Kivitelünkben nem játszik szerepet az egészben szárított paprika. Az édes és csípős fűszerpaprika-bogyók importaránya viszont átlagosan 25% volt az elmúlt években. Ebből arra lehet következtetni, hogy további feldolgozásra szánt alapanyag is érkezik.
Fűszerpaprikából nem tartozunk az alacsonyabb árfekvésű és minőségű ömlesztett terméket exportáló országok közé. Ez a jövőre nézve kedvező helyzetnek tekinthető, hiszen a tömegtermékekből – a jelenlegi termesztéstechnológia és átlaghozamok mellett – a külpiacokon nem tudjuk felvenni a versenyt a nagy termelő országokkal. Az exportpiacainkat tehát a magas hozzáadott értékű termékekből érdemes tovább bővíteni, hiszen a nemzetközi piacon van helye a magyar fűszerpaprikának, és van kereslet a kifejezetten magyar alapanyagból készített termékek iránt.
Az elmúlt időszakban a hagyományos szabadföldi termesztés rovására mindinkább elfogadott a termesztők körében a bakhátas, csepegtető öntözéses intenzív technológia, valamint a fóliaházi hajtatás. A klímaváltozás hatására ugyanis az öntözés nélküli szabadföldi termesztés egyre kockázatosabb, miközben az intenzív technológiában nemcsak az öntözés és a tápanyag-utánpótlás szabályozható jobban, de csökken a gyomirtás költsége, továbbá