Az idén júniusban a Romániai Burgonya és Cukorrépa Kutatási és Fejlesztési Intézet, valamint a Romániai Burgonyatermesztők Szövetsége a 47. alkalommal szervezett Burgonya Zöld Nap címmel Gyergyóalfaluban szakmai találkozót és nyílt napot.
Az előadások témakörei a romániai és nemzetközi burgonyaiparágat mutatták be, nyilván azzal a céllal is, hogy népszerűsítsék a tároló és feldolgozási lehetőséget, de az sem mellékes, hogy alaposan elemezték a romániai burgonyaművelés és feldolgozás helyzetét.

– Valóban rangos esemény volt, hiszen ott a hazai és nemzetközi burgonyaiparág kutatói, termesztői és feldolgozói voltak jelen, emellett 32 kiállító is bemutatta termékeit a burgonyaművelés és -feldolgozás terén. Ami nagyon fontos, és elhangzott a zöld napokon is, hogy a szóban forgó projektek valamilyen szinten hiánypótlóak. Székelyföldön, de tulajdonképpen az egész Románia burgonyatermesztésének hiányossága a hatékony tárolókapacitás. Akkor lehet megfelelő iparról beszélni, ha a gazdák is vagy az ipari résztvevők is megfelelően tudják tárolni a burgonyát és így ki tudják védeni a piaci fluktuációt. Jelenleg a székelyföldi gazdák egy része, alig 3-5 százaléka tudja a termelői kapacitásának 30-50 százalékát tárolni hosszú távon, a többiek kiszolgáltatottak. Begyűjtés után, három hét alatt el kell adják a termést. Legtöbb esetben a föld mellől adják el viszonteladóknak vagy saját maguk értékesítik.
bből az ipari vagy konyhai céllal felhasználható burgonya mintegy 15 százaléka (kb. 60 000 t) megfelelne a mi igényeinknek, így ennyit tudnánk értékesíteni. Emellett pedig ott van a többi ipari feldogozó, például chipsüzem is, úgyhogy lesz kereslet ezen a téren. A területek adottak, a földrajzi, talajtani, időjárási feltételek megfelelnek. Főleg a Kézdivásárhely környéki gazdák már nagyüzemben, korszerűen felszerelt gépparkkal rendelkező gazdaságokban művelik a földet. Fontos, hogy a csíki és a gyergyói gazdák is fejlődjenek fel erre a szintre. Lehetőség van, a piac pedig adott. És nem kell nagy távolságokban gondolkodni. Például a tárolóból a termékek leginkább a belpiacra kerülnek, persze exportálunk is pityókát, de elenyésző mennyiségben. Hosszú távon a konyhakész burgonyának a belpiac lesz a legfontosabb felvevője.
Amint említettem, földterület van, adottak a termelési feltételek, lehet gépesíteni, akár pályázatok támogatásával is, most már van tároló- és feldolgozókapacitás, ezek a vállalkozások folyamatosan keresik, bővítik a felvásárlópiacot. Csak dolgozni kell, tisztességgel, becsülettel, jó szaktudással, hogy Erdélyben is tudjunk jólétet teremteni.

Ez is érdekelheti:
A burgonyatermesztéstől a turisztikai beruházásig: bemutatjuk Székelyföld büszkeségét