0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. november 7.

Ez a 2 legrosszabb élelmiszer a Harvard kutatói szerint

Régóta tudjuk, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása valóságos merénylet egészségünk ellen: de melyek a leginkább kerülendő UPF-ek?

A Harvard Egyetem kutatói nemrég olyan tanulmányt publikáltak a The Lancelet folyóiratban, mely az ultarfeldolgozott élelmiszerekre fókuszált – írja a New York Post.

lány ultrafeldolgozott gyorsételt, hamburgert eszik
A felnőtt, amerikai lakosság táplálkozását 57%-ban ultrafeldolgozott élelmiszerek teszik ki
Fotó/Designed by: Freepik

Több mint 200 000 egészségügyi szakember UPF-fogyasztási szokásait vették górcső alá.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF, ultraprocessed food) szinte mindig rengeteg kalóriát, temérdek hozzáadott cukrot és/vagy sót, tartósítószert, egészségtelen zsírokat tartalmaznak. 

Nagyjából 30 éven át kísérték figyelemmel a résztvevők állapotát, hogy megtudják, kialakul-e náluk szívroham vagy stroke, mely összefüggésben állhat az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásával.

hamburger és sült krumpli, ultrafeldolgozott élelmiszerek
Fotó: Pixabay
Az Egyetem kutatói ezúttal 10 kategóriába sorolták a termékeket: 

•Kenyerek és gabonatermékek (különvéve a reggeli gabonapelyheket, a teljes kiőrlésű és a finomított lisztből készült kenyereket)

•Szószok, öntetek

•Édes nassolnivalók, desszertek

•Sós nassolnivalók

•Vörös húst, szárnyast és halat tartalmazó ételek

•Készételek

•Joghurtok, tejalapú desszertek

•Röviditalok

•Édesítőszeres üdítők

A kutatásban résztvevők leggyakrabban a kenyerek és gabonatermék, az édes nassolnivalók és desszertek illetve a készételek kategóriájából fogyasztottak. 

csokoládés croissant
Amennyiben UPF-fé válik, sajnos szinte alig érvényesülhet az étcsokoládé antioxidáns-hatása
Fotó/Designed by: Freepik
A Harvard kutatói azt állapították meg, hogy a cukros és az édesítőszeres üdítőitalok valamint a feldolgozott húsételek fogyasztása megemelheti a szívroham kockázatát. 

A dietetikusok már jó ideje hangsúlyozzák ezen élelmiszerek káros hatásait. A túlzott cukorfogyasztás krónikus gyulladást idézhet elő a szív-és érrendszerben, valamint növeli a diabétesz kockázatát. 

cukros ital, kóla, üdítő
Egy pohár – 2,5 dl – kóla 10 gramm cukrot tartalmaz
Fotó: Pixabay

Ami pedig a feldolgozott hústermékeket illeti, – mint például felvágottak, virslik, szalámik – ezeket sók, füstölés és mesterséges tartósítószerekkel prezerválják.

A magas sótartalom hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához, míg a telített zsírok a koleszterinszintre fejtenek ki negatív hatást.

A tudósok a sós nassolnivalók, a gabonatermékek, a joghurtok és a tejalapú desszertek esetében azt állapították meg, kisebb kockázatot jelenthetnek szívroham szempontjából. Az ultrafeldolgoztt kenyerek és gabonatermékek pedig a stroke esetében mutattak hasonló tendenciát. 

gyorsételek, ultrafeldolgozott élelmiszer, hamburger, sült krumpli
A gyorséttermi hamburgernek nem csak a húspogácsája, de még a zsemléje is ultrafeldolgozott élelmiszernek minősül
Fotó: Pixabay

Ám azt is hangsúlyozzák, nem rendelkeztek megfelelő mennyiségű információval az elfogyasztott élelmiszerek készítését illetően, és a résztvevők diverzitása is hagyott kivetnivalót maga után.

Ettől függetlenül fokozott óvatosságra intenek az üdítőitalokkal és a feldolgozott hústermékekkel kapcsolatban. Érdemes megnézni az adott UPF tápértéktartalmát, összetevőit, mielőtt megvásárolnánk. 

„A sók, a telített zsírsavak, a hozzáadott cukrok és a tartósítószerek csökkentésével sokkal jobban érvényesülhetnének a termékek hasznos tápanyagai” – áll a tanulmányban.

toast kenyér, pirítós
A csomagolt toast kenyerek tele vannak adalékanyaggal, így ultrafeldolgozott élelmiszernek minősülnek
Fotó: Pixabay
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/nypost.com

Magazin ajánló: