A Harvard Egyetem kutatói nemrég olyan tanulmányt publikáltak a The Lancelet folyóiratban, mely az ultarfeldolgozott élelmiszerekre fókuszált – írja a New York Post.
Több mint 200 000 egészségügyi szakember UPF-fogyasztási szokásait vették górcső alá.
Nagyjából 30 éven át kísérték figyelemmel a résztvevők állapotát, hogy megtudják, kialakul-e náluk szívroham vagy stroke, mely összefüggésben állhat az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásával.
•Kenyerek és gabonatermékek (különvéve a reggeli gabonapelyheket, a teljes kiőrlésű és a finomított lisztből készült kenyereket)
•Szószok, öntetek
•Édes nassolnivalók, desszertek
•Sós nassolnivalók
•Vörös húst, szárnyast és halat tartalmazó ételek
•Készételek
•Joghurtok, tejalapú desszertek
•Röviditalok
•Édesítőszeres üdítők
A kutatásban résztvevők leggyakrabban a kenyerek és gabonatermék, az édes nassolnivalók és desszertek illetve a készételek kategóriájából fogyasztottak.
A dietetikusok már jó ideje hangsúlyozzák ezen élelmiszerek káros hatásait. A túlzott cukorfogyasztás krónikus gyulladást idézhet elő a szív-és érrendszerben, valamint növeli a diabétesz kockázatát.
Ami pedig a feldolgozott hústermékeket illeti, – mint például felvágottak, virslik, szalámik – ezeket sók, füstölés és mesterséges tartósítószerekkel prezerválják.
A tudósok a sós nassolnivalók, a gabonatermékek, a joghurtok és a tejalapú desszertek esetében azt állapították meg, kisebb kockázatot jelenthetnek szívroham szempontjából. Az ultrafeldolgoztt kenyerek és gabonatermékek pedig a stroke esetében mutattak hasonló tendenciát.
Ám azt is hangsúlyozzák, nem rendelkeztek megfelelő mennyiségű információval az elfogyasztott élelmiszerek készítését illetően, és a résztvevők diverzitása is hagyott kivetnivalót maga után.
Ettől függetlenül fokozott óvatosságra intenek az üdítőitalokkal és a feldolgozott hústermékekkel kapcsolatban. Érdemes megnézni az adott UPF tápértéktartalmát, összetevőit, mielőtt megvásárolnánk.
„A sók, a telített zsírsavak, a hozzáadott cukrok és a tartósítószerek csökkentésével sokkal jobban érvényesülhetnének a termékek hasznos tápanyagai” – áll a tanulmányban.