A cékla nem csak zöldség, gyógynövény is
A céklának sok előnye van: könnyű termeszteni, de ha vásároljuk, akkor is viszonylag olcsó. Számos kedvező élettani hatása van. Nagyon jól tárolható, és nem csak savanyúságnak jó. A cékla sokoldalúbb és változatosabban felhasználható, mint gondolnánk. Akik kedvelik, azok is gyakran csak ecetes savanyúság formájában találkoznak vele, pedig
Az előételektől kezdve a leveseken és a főételeken túl is még a desszertes tányérunkra is kerülhet belőle.
Naponta egy pohár céklalé elfogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megóvása érdekében, a fermentálásával pedig még egészségesebb táplálékhoz jutunk. Rendszeres fogyasztásával megvédhetjük a sejtkomponenseinket az oxidatív stressztől. A céklalé rendelkezik a legmagasabb antioxidáns kapacitással az ismertebb zöldség-, és gyümölcslevek között, egyedül a gránátalmalé múlja felül ebben a versenyben. Tartalmazza a növényvilágban meglehetősen ritkán előforduló, különösen nagy bioaktivitással rendelkező pigmenteket, a betalainokat. A céklakivonatok és főleg a bennük található betalainok rendkívül értékes gyulladáscsökkentőknek bizonyultak, amelyek megfelelő alternatívái lehetnek a gyulladásgátló gyógyszereknek.

Aki szeretne egy kis változatosságot vinni a kertjébe, a hagyományos vörös színű, gömbölyded cékla mellé választhat hosszúkásat, csíkosat (Bassano, Chioggia), aranyszínűt (Gonden Detroit, Burpee’s Golden) vagy akár fehéret (Albino White) is. Könnyű termeszthetősége mellett másik értékes tulajdonsága a jó tárolhatóság, hiszen akár tavaszig megőrzi kiváló minőségét. A leveleit is érdemes elfogyasztani, mivel szinte még a gyökérnél is értékesebbek: kalciumban, vasban, karotinban és C- vitaminban gazdagok. Ha rákeresünk céklás receptekre az interneten, sok érdekességre bukkanunk: sült cékla, almás céklasaláta, céklás kenyér, céklás brownie, cékla tócsni, cékla leves, céklakrém, céklás rizottó, és egyéb céklás sütemények sokasága létezik, és várja, hogy minél többen megkóstolják.