0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Mi a közös a céklában és a mustárban?

Szinte semmi, de ez így rövid cikk lenne… Mindkettőt indokolatlanul keveset fogyasztjuk, pedig gyógyhatásaiknak köszönhetően ennél sokkal többre hivatottak. Tény, hogy egyiket se gyógynövényként tartjuk számon.

A cékla nem csak zöldség, gyógynövény is

A céklának sok előnye van: könnyű termeszteni, de ha vásároljuk, akkor is viszonylag olcsó. Számos kedvező élettani hatása van. Nagyon jól tárolható, és nem csak savanyúságnak jó. A cékla sokoldalúbb és változatosabban felhasználható, mint gondolnánk. Akik kedvelik, azok is gyakran csak ecetes savanyúság formájában találkoznak vele, pedig

a gasztronómiában nagyobb szerepet is betölthetne.

Az előételektől kezdve a leveseken és a főételeken túl is még a desszertes tányérunkra is kerülhet belőle.
Naponta egy pohár céklalé elfogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megóvása érdekében, a fermentálásával pedig még egészségesebb táplálékhoz jutunk. Rendszeres fogyasztásával megvédhetjük a sejtkomponenseinket az oxidatív stressztől. A céklalé rendelkezik a legmagasabb antioxidáns kapacitással az ismertebb zöldség-, és gyümölcslevek között, egyedül a gránátalmalé múlja felül ebben a versenyben.  Tartalmazza a növényvilágban meglehetősen ritkán előforduló, különösen nagy bioaktivitással rendelkező pigmenteket, a betalainokat. A céklakivonatok és főleg a bennük található betalainok rendkívül értékes gyulladáscsökkentőknek bizonyultak, amelyek megfelelő alternatívái lehetnek a gyulladásgátló gyógyszereknek.

A céklában található rengeteg kálium részt vesz a szív egészségének megőrzésében, valamint csökkenti a vérnyomást. Foláttartalma pedig tovább csökkenti a szív-, és érrendszeri betegségek előfordulásának rizikóját. Vastartalmát a szervezet jól hasznosítja, regenerálja a vörös vérsejteket, javítja a szövetek oxigénellátottságát, segít feltölteni a vasraktárakat. Kifejezetten ajánlható menstruáció előtt és után, terhesség, szülés, szoptatás alatt és a fejlődésben levő szervezetnek is.

Aki szeretne egy kis változatosságot vinni a kertjébe, a hagyományos vörös színű, gömbölyded cékla mellé választhat hosszúkásat, csíkosat (Bassano, Chioggia), aranyszínűt (Gonden Detroit, Burpee’s Golden) vagy akár fehéret (Albino White) is. Könnyű termeszthetősége mellett másik értékes tulajdonsága a jó tárolhatóság, hiszen akár tavaszig megőrzi kiváló minőségét. A leveleit is érdemes elfogyasztani, mivel szinte még a gyökérnél is értékesebbek: kalciumban, vasban, karotinban és C- vitaminban gazdagok. Ha rákeresünk céklás receptekre az interneten, sok érdekességre bukkanunk: sült cékla, almás céklasaláta, céklás kenyér, céklás brownie, cékla tócsni, cékla leves, céklakrém, céklás rizottó, és egyéb céklás sütemények sokasága létezik, és várja, hogy minél többen megkóstolják.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: