0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Mi a közös a céklában és a mustárban?

Szinte semmi, de ez így rövid cikk lenne… Mindkettőt indokolatlanul keveset fogyasztjuk, pedig gyógyhatásaiknak köszönhetően ennél sokkal többre hivatottak. Tény, hogy egyiket se gyógynövényként tartjuk számon.

A mustár is többre hivatott…

A káposztafélék családjába tartozó fehér mustár (Sinapis alba) a Földközi-tenger medencéjéből származó, egyéves fűszer-, és gyógynövény. Zsenge leveléből saláta, vagy főzelék készülhet, sárgásbarna gyöngyszerű magjait főleg az élelmiszeripar dolgozza fel asztali mustárnak, valamint savanyúságok, szószok, mártások, és húsipari készítmények ízesítőjeként. A fekete mustár (Brassica nigra) Európától-Ázsiáig gyakori egynyári növény, mely szintén a káposztafélék családjába tartozik. Levele ennek is ehető, az éretlen virágkezdeménye pedig enyhe hőkezelés után hasonlóan fogyasztható, mint a brokkoli. Ebből készült először asztali mustár, de aztán elterjedtebb lett a használata a gyógyítás területén. Az Indiából származó szareptai mustár (Brassica juncea) manapság az egyszerűbb termesztési feltételei miatt meglehetősen visszaszorította a fekete mustárt. A barna magokból étkezési olaj is nyerhető, de elsősorban ételízesítőnek dolgozzák fel.

Régen, amikor az élelmiszerekhez mustármagot adtak, nem csupán fűszerként tekintetek rá, hanem tudatosan kihasználták antimikrobiális tulajdonságát, hogy növeljék a készítmény eltarthatóságának idejét. E gyógyhatása nem csak ezen a tulajdonságon alapul, hiszen hatóanyagai sokfélék…

Az angol mustár legjelentősebb hatóanyaga a szinalbin, míg a fekete és a szareptai mustár esetében a szinigrin. Ezek egy enzim hatására alakulnak tovább a prevenciós vagy gyógyhatással bíró vegyületekké. A szinigrin hatóanyaga alkalmas sebgyógyításra, mivel antibakteriális és előmozdítja a seb bezáródását. A bőrbe dörzsölve, vagy borogatás formájában a felületi és a mélyebb rétegekben is fokozza a vérkeringést, csökkenti az ízületi és az izomfájdalmakat, továbbá képes oldani a simaizom görcsöket. A tradicionális kínai gyógyászat köhögés, meghűlés, mellkasi fájdalmak gyógyítására használja, mivel hörgőtágító és köptető hatása is van.
Fürdőben alkalmazva az egész szervezetre serkentőleg hat és fokozza az anyagcserét. Gyulladáscsökkentő és emésztést segítő hatása is van.

Azok, akik beépítik az étrendjükbe, és rendszeresen fogyasztanak mustármagot, nagyon hatékony, daganatellenes táplálékot vesznek magukhoz.

Bebizonyosodott, hogy a fehér mustármag rendkívül erős antioxidáns. A mustárolaj serkenti a légzés és a keringés vitális központjait. Mivel étvágygerjesztő hatású, és stimulálja az emésztőnedvek elválasztását, így alaposabb emésztést tesz lehetővé. Jótékony a máj számára, támogatja a megtisztulását és serkenti az epetermelést. Fokozza a bélperisztaltikát, tehát hasznát vehetjük székrekedés, sőt felfúvódás esetén is. A mustárkivonatok izotiocianát-tartalmuk révén laboratóriumi körülmények között számos baktérium ellen bizonyultak hatékonynak. Több kedvező hatása mellett 6 éves kor alatt, gyomor-, és nyombélfekély, illetve vesebetegség esetén fogyasztása nem ajánlott. Érzékeny bőrűek, és súlyos keringési zavarokkal élők pedig inkább kerüljék a külsőleg alkalmazott mustárkezeléseket.

Akárcsak a cékla esetén, a mustárnál is vannak kiaknázatlan lehetőségek.

És nem csak a korábban említett módon: azaz, hogy a levelei is ehetőek e növénynek. A sajtos-mustáros muffintól kezdve a mustáros paprikás fasírton át, mustáros melegszendvics krém, mártogatós, és sok egészséges finomság is készíthető.

Ez is érdekelhet:

Őszi italok zabból, gesztenyéből, édesburgonyából: 5 melengető ötlet

A fenyőhajtás balzsamos íze

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: