0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Termelhetnénk többféle paprikát

Az étkezési paprikának nagyon sok típusa létezik, aminek csak a töredékét termesztjük itthon, pedig nagy valószínűséggel ennek a zöldségnek is lehetne színesíteni a kínálatát.

Ezt a paprikát már sikerült bevezetni 

kápiapaprika
A kápiapaprika a kilencvenes évekig ismeretlen volt, azóta húzótermék lett a frisspiacon

A kápiapaprika jó példa arra, hogy a viszonylag konzervatív magyar piac is nyitott az újdonságra. Az 1990-es évek közepéig szinte ismeretlen volt hazánkban. Először ipari célra termesztették. Az első hibrid, a T 112 F1 csaknem tíz évig volt piacvezető.

Bevezetésekor a termelők első kérdése az volt, hogy eladható-e a nagybani piacon.

Először az ipar kereste, majd exportra is vitték, közben pedig egyre népszerűbb lett a grillezés, amire kiváló a kápia, így mára mintegy 350 hektárra nőtt a területe. Ez akár több is lehetne, hiszen húzótermék a frisspiacon, és a konzervipari feldolgozásában is van még tartalék. Ezt a típust már megtanultuk ter­meszteni, mind több kertésznél megtaláljuk, szükség lenne azonban piackutatásra. 


Újra kellene éleszteni a paprikát

A pritaminpaprikának dicső múltja van: régebben zömmel ipari alapanyagként termesztették, csaknem egy tucat konzervgyár feldolgozta, még külföldi is. Jelenleg viszont egyedül az Univer termelteti nagyobb mennyiségben. Mit lehetne vele kezdeni? Románia a legnagyobb termelője ennek a típusnak, a miénknél lényegesen nagyobb az ottani termőterület, így érdemes lenne elgondolkozni a román exporton.

A román bérek emelkedésével ma már nem kell attól tartani, hogy az ottani olcsóbb termesztés veszélyeztetné a versenyképességünket, még ha a technológiai színvonal továbbra is a miénk alatt van.

A kivitelhez azonban nagyobb mennyiség kellene, miközben a kertészek nem ugranak a termesztéséért. Ez remélhetően változik, mert Rajki Attila szerint megfelelő marketinggel növelhető lenne a pritamin piaca, mindenekelőtt a jó ízére alapozva, de persze meg kell tanulni ter­meszteni és ki kell alakítani az értékesítési útvonalat. A DélKerTÉSZ három évvel ezelőtt kezdte meg a pritaminpaprika újbóli bevezetését a magyar piacra, a kezdeti tapasztalatok biztatók, habár nem minden termelőnek sikerült elsőre minden. 

pritaminpaprika
Pritaminpaprikát érdemes lehetne Romániába exportálni

A fehér blockypaprika termesztése a délszláv háború idején, az 1990-es évek elején honosodott meg nálunk, és gyorsan felfutott. Horvát és szlovén kereskedők vették, majd termeltették is hazánkban, a kieső délszerb és macedón termést igyekeztek ezzel pótolni. A háború után ezek a kereskedők ismét a régi termesztési körzet felé fordultak, felelevenítették a korábbi kapcsolatokat.

Magyarországon így a 2000-es évek elejére szinte eltűnt ez a típus, csak néhány kertész termeszti frisspiacra vagy savanyítóknak,

pedig Rajki Attila ebben is több lehetőséget lát: gondolkozhatnánk nyugati exportban, megcélozva például az Ausztriában és Németországban élő délszláv lakosságot, vagy kiajánlhatnánk Horvátországba és Szlovéniába, ahol szintén van fizetőképes kereslet. A lengyelek is vették régen, esetleg újra lehetne ott is piacot keresni. 

fehér blocky
Több lehetőség lenne a fehér blocky fajtakörben is

Különlegességek paprikát

A mediterrán térségből érkezett Dulce– vagy Corno-típusú paprika sok évig általában novembertől áprilisig volt jelen az áruházak polcain, ezért téli paprikának is hívták. Nagyon jóízű, azonban több kertészt visszatart a termesztéstől az a nézet, hogy a kápiáénál, fehér paprikáénál vékonyabb húsa miatt kisebb a termés­átlaga, így csak magasabb áron értékesítve gazdaságos.

Ugyanakkor mára bebizonyosodott, hogy a fajtákhoz ajánlott high-tech technológiával elérhető a hagyományos paprikákéhoz hasonló hozam, bár a beruházási igény valóban nagyobb, és későbbi a termőre fordulás, hallottuk a hozzászólásokban.

Ezzel együtt a fogyasztókkal elsősorban azt kell elfogadtatni, hogy a kiváló ízért, minőségért kell többet fizetni. Ráadásul a paprika vékony bőrszövetének köszönhetően az emésztési gondokkal küzdők (epebetegek) is fogyaszthatják. 

Dulce-típusú paprika
High-tech termesztésben Dulce-típusú paprikából is versenyképes hozam érhető el
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Magazin ajánló: