0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. június 23.

Írják rá az élelmiszer címkéjére nagybetűvel, hogy mennyire káros!

A WHO irányelvei szerint minden élelmiszer előlapján kellene feltüntetni a tápérték információkat, hogy a fogyasztók egészségesebb döntéseket hozhassanak. A végleges szabályozás 2025-re várható.

A cél, hogy a boltban azonnal lássuk, mennyire egészséges az élelmiszer, amit a kosarunkba teszünk. Nem kell többé apró betűs tápérték táblázatok között bogarászni, mert minden ott lesz az élelmiszerek elülső oldali címkéjén. Pontosan ezt szeretné elérni a WHO, amely frissen kiadott iránymutatásaiban javasolja, hogy a csomagolt élelmiszereken és italokon könnyen olvasható tápértékinformációk szerepeljenek – közvetlenül a termék frotcímkéjén.

A WHO első alkalommal közzétett irányelvei szerint a magas só-, cukor- és zsírtartalmú ételek elburjánzása az elhízás globális járványát táplálja. Már több mint egymilliárd ember szenved ebben az állapotban, és

évente körülbelül nyolcmillióan halnak meg olyan kapcsolódó betegségekben, mint a cukorbetegség vagy a szívbetegségek.

Hiába a súlyos következmények, a kormányok eddig nehezen tudtak hatékony lépéseket tenni az élelmiszeripar szabályozására.

Élelmiszer címke: egyszerű, de hatásos eszköz?

Míg a WHO szerint az egyszerű, „értelmező” címkék segíthetnek a fogyasztóknak, a globális élelmiszeripar szembeszáll az új szabályokkal. Az élelmiszeripar inkább az olyan, kevésbé egyértelmű címkéket részesíti előnyben, amelyek nem adnak útmutatást az egészségesség megítéléséhez. Ennek ellenére egyes országok már sikeresen vezették be a szigorúbb rendszereket. Franciaországban például a NutriScore rendszer egy A-tól E-ig terjedő skálán osztályozza az élelmiszereket, míg Chile még szigorúbb figyelmeztető címkéket használ a csomagolások elején, ahol az ételek magas cukor-, só- vagy zsírtartalmára hívják fel a figyelmet.bolt, élelmiszer

Az élelmiszercímkézés nem csupán egy újabb bürokratikus intézkedés: a chilei példa mutatja, hogy a figyelmeztető címkék és más korlátozások együtt akár 37%-kal is csökkenthetik a cukorfogyasztást!

A címkék mögötti igazság

A WHO bejelentése szerint még nincs elegendő bizonyíték arra, hogy pontosan melyik címkézési rendszer a leghatékonyabb, de a fogyasztók egészségesebb döntéseinek támogatása egyértelmű cél. Az International Food and Beverage Alliance, melynek tagjai között olyan óriáscégek is vannak, mint a Coca-Cola és a Mondelez, állítja, hogy ők már jelenleg is betartják a globális minimumszabályokat. Az élelmiszeripar természetesen nem szeretné, ha az ő termékeik bűnbakká válnának a túlfogyasztás problémájáért.

Változik valami?

A WHO ajánlásai 2025-re várhatók, de a kérdés még mindig vita tárgya. Egy biztos: ha sikerülne elérni, hogy minden élelmiszer előlapján ott legyenek az egészségességüket érintő információk, az hatalmas lépés lenne a fogyasztók számára. Vajon sikerül áttörni az élelmiszeripar ellenállását, és bevezetni a szigorúbb szabályokat? A következő években kiderül.

További érdekességek:

6 tipp, hogy megsüthesd a tökéletes kenyeret

Koleszterinszint-csökkentő ételek: ez a 3 legjobb választás

Forrás: esmmagazine.com