A koleszterin, mely zsírszerű vegyület minden emberi és állati sejtben jelen van, elengedhetetlen egészségünkhöz. Ám nem mindegy, milyen mennyiségben: ha túl sok van belőle a szervezetben, a felesleg rárakódik az érfalakra, mely akár szívrohamot vagy strokeot is okozhat. Koleszterint két forrásból nyer a szervezet: táplálékokból illetve testünk maga is előállítja.

Azt már szinte mindenki tudja, melyek a koleszterinben leggazdagabb élelmiszerek: a vörös húsok, a tejtermékek, a tojás vagy akár a kókuszolaj is ide tartozik. Most pedig lássuk, mely élelmiszerek fogyasztását ajánlja a Health Digest dietetikusa koleszterincsökkentésre!
Zabkása

Zabkásával kezdeni a reggelt talán a legjobb döntés, amit koleszterinszinted érdekében megtehetsz.
Így csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin mennyiségét a szervezetben. A napindító kását már csak ezért is megéri beépítened rutinodba! Ám ha nem szereted a zabkását, fogyaszthatod másképp is a gabonát: görög joghurttal, smoothieban vagy házi granolásban is jól érvényesül a zab áldásos hatása – a lényeg, hogy hozzáadott cukor ne kerüljön a reggelibe!
Olajos halak

Koleszterin szempontjából halfogyasztáskor lazacra, makrélára vagy szardíniára essen a választásod. Ezek ugyanis
Ha a halak nem tartoznak kedvenceid közé, próbáld ki, hogy jól befűszerezed őket, például fokhagymával. Így kevésbé érződik jellegzetes ízük. A fűszereken kívül használj szívbarát alapanyagokat is: olíva-, avokádó- vagy akár szőlőmagolajat.
Olajos magvak

Az olajos magvak tökéletesek köztes étkezésként. Tele vannak egészséges zsírokkal, rosttal és növényi szterolokkal, melyek egytől-egyig megakadályozzák, hogy az LDL-koleszterin felszívódhasson a gyomorban. Ugyanakkor vigyázz, kalóriatartalmuk magas, így ne vidd túlzásba a ropogtatást!