0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 9.

Koleszterinszint-csökkentő ételek: ez a 3 legjobb választás

Lépten-nyomon azt halljuk, kerüljük a koleszterinszint-növelő ételeket. Arról már kevesebb szó esik, hogy vannak olyanok is, melyek csökkentik azt: például ez a 3 élelmiszer!

A koleszterin, mely zsírszerű vegyület minden emberi és állati sejtben jelen van, elengedhetetlen egészségünkhöz. Ám nem mindegy, milyen mennyiségben: ha túl sok van belőle a szervezetben, a felesleg rárakódik az érfalakra, mely akár szívrohamot vagy strokeot is okozhat. Koleszterint két forrásból nyer a szervezet: táplálékokból illetve testünk maga is előállítja.

szalámi, felvágott, hús, sajt
Fotó/Designed by: Freepik

Azt már szinte mindenki tudja, melyek a koleszterinben leggazdagabb élelmiszerek: a vörös húsok, a tejtermékek, a tojás vagy akár a kókuszolaj is ide tartozik. Most pedig lássuk, mely élelmiszerek fogyasztását ajánlja a Health Digest dietetikusa koleszterincsökkentésre!

Zabkása

zabkása
Fotó: Pexels

Zabkásával kezdeni a reggelt talán a legjobb döntés, amit koleszterinszinted érdekében megtehetsz.

A zabpehelyben található vízoldékony rost, a béta-glükán ugyanis valósággal „felszívja” a koleszterint, és nem hagyja, hogy az a véráramba kerüljön.

Így csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin mennyiségét a szervezetben. A napindító kását már csak ezért is megéri beépítened rutinodba! Ám ha nem szereted a zabkását, fogyaszthatod másképp is a gabonát: görög joghurttal, smoothieban vagy házi granolásban is jól érvényesül a zab áldásos hatása – a lényeg, hogy hozzáadott cukor ne kerüljön a reggelibe!

Olajos halak

egészséges étel, teljes kiőrlésű kenyér, rukkola, lazac, szendvics
Fotó: Unsplash

Koleszterin szempontjából halfogyasztáskor lazacra, makrélára vagy szardíniára essen a választásod. Ezek ugyanis

magas Omega-3 zsírsavtartalmukkal csökkentik a gyulladást, a vér trigliceridszintjét, és még az egészséges HDL-koleszterin szintjét is emelik a szervezetben.

Ha a halak nem tartoznak kedvenceid közé, próbáld ki, hogy jól befűszerezed őket, például fokhagymával. Így kevésbé érződik jellegzetes ízük. A fűszereken kívül használj szívbarát alapanyagokat is: olíva-, avokádó- vagy akár szőlőmagolajat.

Olajos magvak

kesudió, olajos mag
Fotó: Unsplash

Az olajos magvak tökéletesek köztes étkezésként. Tele vannak egészséges zsírokkal, rosttal és növényi szterolokkal, melyek egytől-egyig megakadályozzák, hogy az LDL-koleszterin felszívódhasson a gyomorban. Ugyanakkor vigyázz, kalóriatartalmuk magas, így ne vidd túlzásba a ropogtatást!

Ha kerülöd a magas koleszterintartalmú élelmiszerek fogyasztását, az említett finomságokat pedig beépíted mindennapjaidba, már sokat tettél azért, hogy elkerülhesd a szívproblémákat!
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/healthdigest.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.