0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Nyolcadszor került meghirdetésre a Magyarország Étele program

Újra foglalkoztatják a gasztrovilágot a régi receptek, ugyanis azok nem csupán ételek, hanem a történelmünk darabjai. Mindegyik magában rejt egy-egy történetet, vagy épp kortörténetet.

A szakértők szerint egyrészt a húsfogyasztás csökkentése, másrészt a magasabb minőségű hús fogyasztása ajánlott. Ennek az ajánlásnak is megfelel a legeltetett állatok húsa, mivel a legeltetés által előállított hús némileg eltér a zárt tartásúaktól. Az élelmiszer „természetesebb” és maradványmentes, így egészségesebb, emellett állatjóléti szempontból is kedvezőbb.

Az ügyvezető elmondta, hogy örül annak, hogy a juhhús bekerült a verseny kötelezően használandó alapanyagai közé, hisz ezzel annak népszerűsítéséről is gondoskodnak egyben.

Kujáni Katalin a Kislépték Egyesület elnöke az „Agroturizmus étele 2025” versennyel kapcsolatban elmondta, hogy a versenykiírás először jelenik meg a Kislépték és az Étrend Egyesület együttműködésének eredményeként. A falusi vendégasztal szolgáltatóknak, kistermelőknek, vidéki gasztronómiai szolgáltatóknak kiírt verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a gazdag, magyar táji adottságokra és a kistermelői eredetű termékekre. Hazánkban még nagyon kevés termelő él az agroturisztikai étkeztetés lehetőségével, ezért a szervezők ezzel a versenykiírással is szeretnének hozzájárulni a termelői vendéglátás sokszínűségéhez. Az új receptek és a jó példák segíthetik a kistermelőket, hogy kedvet kapjanak a kisléptékű étkeztetési szolgáltatások bevezetésére, amelyet saját kertjükbe termelt alapanyagokból és más termelőktől vásárolt termékekből tehetnek meg.

Kujáni Katalin a Kislépték Egyesület elnöke; Fotó: Urbán Ádám

Az egyéni versenyben részt vehet minden olyan nyilvántartásba vett mezőgazdasági tevékenységet végző őstermelő, őstermelők családi gazdasága (ÖCSG), egyéni vállalkozó, családi vállalkozás, aki minimum 70%-ban saját, vagy közvetlen beszerzésű kistermelői terméket használ fel a fő mennyiségi vagy jelleget adó összetevők esetében.

A verseny során a feladat olyan háromfogásos menü és hozzá egy tetszőleges ital prezentálása, amelyben a saját termelésű vagy a kistermelői portékák felhasználására, bemutatására kerül a hangsúly. A kistermelők megmérettetése a professzionális séfektől elkülönítve zajlik, azonban a zsűrit az elismert mesterszakácsok és vidékfejlesztési szakemberek alkotják.

Mihályi László a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke; Fotó Urbán Ádám

Mihályi László a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy az idei versenyhez bármely étterem csatlakozhat, amely képes tökéletes összhangot teremteni egy általa kreált étel és a pálinkával történő ízesítés között.  A receptúra megalkotása során minden séf szabadjára engedheti a fantáziáját, hiszen csak egy szempontnak kell megfelelnie: alapanyagként vagy fűszerként használjon olyan pálinkát, amelyet a megálmodott fogást tökéletesen kiegészíti. A pálinka innovatív felhasználásának teret adó szakácsverseny ételakoltásait nagy érdeklődéssel várja a Pálinka Nemzeti Tanács.

Ezúton is szeretnénk mindenkit arra biztatni, hogy vegyenek részt ezen a nagy presztizzsel bíró szakácsversenyen. Mutassák meg a pálinka nem hagyományos arcát és alkossanak az ízlelőbimbóknak tetsző, különleges kulináris élvezetet nyújtó konyhaművészeti gyöngyszemeket.
A nevezési időszak elindult, a nevezéseket december 15-éig lehet leadni. A teljes versenykiírás a rendezvény weboldalán elérhető: www.magyarorszagetele.hu címen.
Fotó Urbán Ádám
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: