0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

A gyümölcsök és az ipari fruktózzal édesített élelmiszerek hatása a bélflóránkra

Egy vizsgálat során arra a kérdésre szerettek volna választ kapni, hogy vajon mindkettő cukor káros-e a bélflóránkra.

A kutatásban résztvevők három különböző étrendet követtek:

  • kezdésnek egy alacsony fruktóz tartalmú étrend volt (kevesebb, mint 10 g fruktóz /nap)
  • majd egy magas gyümölcstartalmú étrend, ami 10 g fruktózt tartalmazott zöldségekből és gyümölcsökből
  • végül pedig egy magas fruktóztartalmú szirupot tartalmazó étrend (100 g fruktóz/nap fruktózszirupból)
A kutatás eredménye alapján a gyümölcsökből származó, magas fruktóztartalmú étrend jelentősen megváltoztatta a bélflóra összetételét: pozitívan, hiszen növelte a butirátot termelő baktériumoknak a számát.

zöldség, gyümölcsEzzel szemben a finomított fruktózszirup-tartalmú étrend csökkentette ezeknek a jó baktériumoknak a számát, és egy olyan bél mikrobiota profilt eredményezett, mely kedvezőtlenül befolyásolhatja a zsíranyagcserét.

A legfontosabb változás a Frimicutes törzsbe tartozó baktériumok relatív számában történt. A gyümölcsök fogyasztása következtében növekedett a számuk, míg az alacsony fruktóztartalmú diétára váltás után és a nagy mennyiségű fruktózszirupot tartalmazó étrend után csökkent.

A Firmicutes baktériumok emelkedett száma több egészségügyi előnnyel is járhat, mivel ezek a baktériumok butirátot (vajsavat) termelnek a rostok fermentációja során, melyek pedig a vastagbél sejtjeinek elsődleges energiaforrásaként szolgálnak.

Összességében megállapítható, hogy a gyümölcsökkel és zöldségekkel bevitt, magas fruktóztartalmú étrend kedvezően, míg az iparilag előállított fruktózszirupban gazdag étrend károsan hat a bélflórára.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / pubmed.com