0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 23.

A dió nekünk terem – védekezés és betakarítás

A betakarítás és a megfelelő tárolás során is fontos odafigyelni, hogy megőrizzük a dió minőségét, így biztosítva, hogy a család a hideg hónapokban is élvezhesse az ízletes termést.

Mit tegyünk, ha mégis feketedik a dió?

dió
Fotó: Pixabay

Ha a növényvédelem nem sikerült és mégis feketedik a dió, akkor sem kell elkeseredni, mert ha gyorsan lépünk és odafigyelünk, megmenthetünk még valamennyit a termésből.

Amikor látjuk, hogy kezdődik a feketedés és van lehetőségünk megrázni a fát, vagy esetleg hosszabb botokkal leverni az elérhető termést, akkor a zöld burok gyors lehántását követően és alapos mosás után ép héjas diókat kaphatunk.

A fúrólégy lárváinak rágása nyomán elterjedő betegségek hatására barnul meg a dióbél is, ha azonban időben lépünk, még van esély megelőzni a teljes kiesést.


Betakarítás

Ha a védekezési intézkedéseket sikeresen alkalmazzuk, és minden jól megy, akkor szeptemberben már elkezdhetjük a betakarítást. Ebben az időszakban rendkívül fontos, hogy ne hagyjuk sokáig a diót a földön. Ha kint marad, és sok csapadék éri, akkor elindulhat egy érési folyamat, amely miatt a dió kesernyés ízűvé válhat. Érdemes tehát többször is kimenni és összeszedni annyit, amennyit csak tudunk.

Ha az időjárás napos, akkor hagyhatjuk kint száradni, de a legjobb módszer az, ha összegyűjtés után pár hétig jól szellőző helyen tároljuk, ahol nem éri csapadék.

A szárítás különösen fontos lépés, mert a megfelelően szárított dió hosszabb ideig eltartható és jobb minőségű lesz. A szárítás során ügyeljünk arra, hogy a diókat egy rétegben terítsük ki, és rendszeresen forgassuk őket, hogy egyenletesen száradjanak. Az olaszok például gyakran a mogyoróhoz hasonlóan kiterítik az udvarra, és gereblyével forgatják a napon, hogy minél gyorsabban megszáradjon. Ezután ellenőrizzük a termést penész és más hibák szempontjából, mielőtt tárolásra kerül.

dió
Fotó: Pixabay

Tárolás

A dió legkönnyebben héjas formában tárolható, hiszen a héja természetes védelmet nyújt.

Arra kell figyelni, hogy szellős és ne túl magas nedvességtartalmú helyet válasszunk, mert a dió hajlamos megpenészedni. Érdemes lukacsos zsákban felakasztva tárolni, így az egerek is nehezebben érik el.

Ha megfelelően tároljuk, sokáig megőrzi frissességét, mert a dióhéj természetes csomagolóanyagként szolgál, amely védi a dióbelet a külső környezeti hatásoktól. Fontos, hogy a diók ne érintkezzenek közvetlenül a földdel, és rendszeresen ellenőrizzük a tárolóhely hőmérsékletét, páratartalmát.

dió
Fotó: Pixabay
Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: