Az idei év első 3 negyedévében a vágási adatok alig több mint 16,4 millió állatot tettek ki, ami mindössze 0,2%-kal kevesebb, mint 2023 azonos időszakában. Az idei havi adatok azonban még mindig nagy ingadozást mutatnak. Az elmúlt 9 hónapból csak 5 hónapban vágtak több sertést a franciák, mint egy évvel korábban. „A sertések vágási adatai többé-kevésbé stabilak az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest” – mondja az Agreste statisztikai hivatal.
Kevésbé borúlátó számok
Ezek a friss adatok azonban kevésbé borúlátók, mint az elmúlt néhány év adatai. Az Agreste elemzése szerint 2023-ban a levágott sertések száma 22 millió volt, ami 5%-os csökkenést jelent az előző évhez képest. „Ez összhangban volt a sertések számának csökkenésével, akárcsak más európai országokban” – írja a szervezet, amelynek jelentését a Pigprogress szemlézte.

A 2003-2023 közötti időszakban a francia sertéstenyésztés évente átlagosan 0,8%-kal csökkent – áll az Agreste jelentésében. „A 2023-ban bekövetkező újabb jelentős csökkenés illeszkedik a francia sertésállomány több mint 20 éve tartó folyamatos csökkenésének tendenciájába”. 2003-ban a francia sertésállomány mintegy 1,325 millió állatot számlált, míg húsz évvel később ez a szám mintegy 852 000-re csökkent, ami 470 000 egyeddel, azaz valamivel több mint 35%-os csökkenést jelent.

Az átlagos hasított testtömeg növekedése
Pozitív fejlemény, hogy az átlagos hasított testtömeg 6 kilogrammal nőtt, a 20 évvel ezelőtti 87,9 kilogrammról tavaly átlagosan 93,9 kilogrammra. Agreste szerint ez a hosszabb hizlalási időszaknak és az új állattenyésztési technikák fejlesztésének köszönhető. Franciaországban a nehezebb sertések az elmúlt 20 év során bekövetkezett létszámcsökkenés felét kompenzálják.
Az önellátás csökkenése
A sertésállomány fejlődése és más vágási adatok az önellátási képesség olyan mértékű csökkenéséhez vezettek sertéshúsból, hogy
A 2020 és 2022 közötti időszakban az önellátás 107,3%-ról mindössze 100%-ra csökkent. A 2024-es év első felében ez a szám többé-kevésbé változatlan maradt.
Kevesebb export
Egy másik következmény, hogy Franciaország egyre kevesebb sertéshúst vagy sertéshústerméket tud exportálni más országokba. Idén augusztusban ez az export 44 500 tonna volt, 10,5%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban, és már 12,7%-kal elmaradt az előző öt év átlagától.
Eközben a franciák 46 900 tonnát importáltak, ami 5,6%-kal kevesebb volt, mint 2023 augusztusában, de csak 3,1%-kal maradt el az ötéves átlagtól. A sertéshús és sertéstermékek kereskedelmi mérlege októberben 2.400 tonnás hiányt mutatott, amit a helyi termékeket támogató franciák nem igazán szeretnek.