0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. december 5.

2 népszerű szósz, ami sokkal egészségtelenebb, mint gondolnád

A szószók remekül feldobhatják új ízekkel és textúrákkal még a legegyszerűbb ételeket is. Ám egyáltalán nem biztos, hogy az a pár csepp nem lesz negatív hatással egészségünkre. 

Néhány szósz ugyanis jócskán feladja a leckét emésztőrendszerünknek. Ha ugyanis boltban vásároljuk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a termék tele van adalékanyagokkal, sóval, ízfokozókkal, sőt még cukorral is. 

szendvics, sült krumpli, szósz, ketchup, ultrafeldolgozott egészségtelen gyorsétel
Fotó: Unsplash

Dr. Harsh Sheth, a SheFinds életmódportál dietetikusa osztotta meg, melyeket kerüljük el inkább. 

Csípős szósz 

csípős szósz
Fotó: Unsplash

Csípős szószba mártogathatunk chipset, kerülhet levesbe, szendvicsbe, de akár még a tojásételeket is meg lehet locsolni vele.

Az üzletekben kapható csípős szószok legtöbbször ecetet is tartalmaznak, mely rendkívül savas hatásával irritálja a bél nyálkahártyáját.

Ez kifejezetten rosszat tesz azoknak, akik hajlamosak gyomorégésre, esetleg refluxszal küzdenek. A dietetikus arra is felhívja a figyelmet, hogy a csípős szószok paprikáinak kapszaicin vegyülete a nyelőcsövet ellazíthatja, mely a sav visszaáramlását eredményezheti. A csípős szószok nagymennyiségű fogyasztása sokaknál gyomorgörcsöt, akár hasmenést is okozhat. 

Barbecue szósz 

grillhús, barbecue
Fotó: Unsplash

Az Egyesült Államok nyári grillezéseinek kötelező eleme, melyben sütés előtt és akár még utána is bőven meghempergetik a húsokat. De nem csak kerti partikon kerül elő, sokan dobják fel vele például a hamburgerüket vagy mártogatják bele a nuggetset, a sült krumplit.

Az ikonikus szósznak nincs kőbevésett receptje, de szinte mindig van benne paradicsom, folyékony füstaroma, hagyma, ecet és cukor.

Már ezek alapján sem tűnik a legegészségesebbnek, pláne, ha hozzávesszük, hogy a bolti barbecue szósz ráadásul  ultrafeldolgozott élelmiszernek minősül. Bőven tartalmaz adalékanyagokat, cukrokat – legtöbbször ráadásul magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot, mely kifejezetten egészségtelen cukorforrás. Azt gondolhatjuk, egy kis barbecue szósszal még nem dobjuk meg annyira napi cukorbevitelünket, ám nagyon könnyen túlzásba vihetjük locsolását, cukrok és kalóriák sokaságát elfogyasztva. A cukor rossz hatással van a gyomor mikrobiomjára, hiszen elpusztítja annak jótékony baktériumait. Ez pedig hosszú távon akár emésztőrendszeri betegségekhez is vezethet. 

Mint mindig, a szószok esetében is fontos a mértékletesség: nem kell örökre elfelejtenünk az alábbi kettőt sem, ám érdemes minél kevesebbet fogyasztani belőlük, és semmiképp sem túl gyakran.

Ha teheted, készíts inkább házi szószokat, például natúr joghurt és friss fűszerek felhasználásával – utóbbiak közül ráadásul több kifejezetten jó hatással van az emésztésre, úgy mint például a rozmaring, a petrezselyem, az oregánó, a citromfű vagy akár a menta. 

joghurtöntet fűszerrel, teljes kiőrlésű kenyér, egészséges étel
Fotó: Freepik
Forrás: magyarezogazdasag.hu/shefinds.com

Magazin ajánló: