0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 13.

Még mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk, ha tejet szeretnénk venni

A nyers tej átlagára 4 százalékkal emelkedett 2024 szeptemberében a 2024. augusztusihoz képest, és 13 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát.

Cikkünk nyomtatásban 2024.10.30-án, a Magyar Mezőgazdaság hetilap 44. lapszámában jelent meg.

pohár tej, vajas kenyér
Illusztráció: Freepik

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyers tej kiviteli ára 212,85 forint/kilogramm volt 2024 szeptemberében, az előző havihoz képest 7 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 30 százalékkal nőtt. A kiviteli ár 23 százalékkal volt magasabb a termelői átlagárnál.

Az AKI PÁIR adatai szerint a nyers tej kiszállítása 7 százalékkal csökkent 2024 szeptemberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A nyers tej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban a 18–43. hét között 23,5 euróval 66,5 euró/100 kilogrammra nőtt. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyers tej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel 36–40. hét között 7 euróval csökkent, majd két hét alatt 2,5 euróval 59 euró/100 kilogrammra emelkedett (2. ábra).

A világpiacon az ömlesztett vaj értékesítési ára (FOB Óceánia) 2024 41. hetében 32 százalékkal, a cheddar sajté 31 százalékkal, a teljes tejporé 21 százalékkal, a sovány tejporé 10 százalékkal nőtt 2023 azonos időszakához mérten (3. ábra).

A kempteni árutőzsdén a 25 kilogrammos kiszerelésű ömlesztett vaj értékesítési ára 807,5 euró/100 kilogramm,

a 25 kilogrammos kiszerelésű zsákos, élelmezési célú (intervenciós minőségű) sovány tejporé 253,5 euró/100 kilogramm volt 2024 42. hetében. Németországban az ömlesztett vaj értékesítési ára az előző év azonos hetéhez viszonyítva 69 százalékkal több, míg a sovány tejporé 1 százalékkal alacsonyabb volt. Az ömlesztett vaj ára

264 százalékkal, a sovány tejporé 45 százalékkal volt magasabb az intervenciós árszintnél a vizsgált héten (4. ábra).

sajt, tejtermék
Illusztráció: Freepik
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: