0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Őseink elfeledett itókái: 5 alkoholos ital, amiről nem írnak a történelemkönyvek

Az alkoholos italok felfedezésével kapcsolatban nincs pontos időpontunk, sem helyszínünk, sem feljegyzett történetünk. Ezért csak feltételezzük, hogy a véletlen is jócskán besegített...

Csiger/csügör

A honfoglalás előtti magyar nyelvben még megtalálható volt a tsügör (csügör) szavunk. Régebben általánosabb értelemben használták és különféle gyümölcsborokat értettek alatta, bár többnyire vadalmából és vadkörtéből készítették. A szőlőtörkölyből készített borra is használták a csiger kifejezést. Gergelyffi András az 1809- ben megjelent Technologia, vagyis a’ mesterségek és némelly alkotmányok rövid leírása című művében ismertette a korabeli készítési módját: „a megy, cseresznye, egres, málna nem valók gyümölcsbor készitésére. Az igazi csiger almából és körtéből készül.

Legjobb a fanyar alma. Ugy készitették, hogy az almát pár hétre a szabad levegőn rakásba hányták.

Azután szétzuzták és fasajtóban szalma között kisajtolták. A mustot hordóba szűrték, ahol elerjedt. A seprőről többször lefejtették. Ha nem volt elég izletes, mazsolával vagy nádmézzel édesitették, sőt fűszerezték. Ha savanyu volt, tiszta buzát főzvén és zatskoba tévén, hidegen belé eresztették.”

Fahéjvíz

Fahéjjal ízesített édes pálinka volt, amit szívesen fogyasztottak reggelente, különösen Erdélyben. Az Oesterreichische Provincial Pharmacopoe szerint a fahéjvíz ½ font durvára tört fahéjból, 1 font magas fokú alkoholból és 5 font vízből készült. Egy napon keresztül érlelték, aztán leszűrték, majd mazsolával vagy cukorral édesítették. A városokban tetemes mennyiségben készítették, így bárki hozzájuthatott. A főnemesek mégis maguknak készítették, meg is nőtt akkortájt a fahéjfogyasztásuk.

A legkorábbi alkoholos italok erjesztéssel készült, enyhe frissítők voltak, amelyeket elsősorban a tápértékük miatt fogyasztottak. Később kialakult a lepárlás technológiája, ami túl erős italokat eredményezett. Ezek már sokkal kevésbé szolgáltak nemes célt.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: